Društvo

PREUZELI STVARI U SVOJE RUKE MUP Unsko-sanskog kantona donio naredbu o zabrani prevoza migranata

Komesar Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona je zajedno s Operativnom grupom donio naredbu o zabrani prijevoza migranata u ovaj kanton.

PREUZELI STVARI U SVOJE RUKE MUP Unsko-sanskog kantona donio naredbu o zabrani prevoza migranata
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Rečeno je da će autobusi koji budu prevozili migrante biti zaustavljeni na ulazu u Unsko-sanski kanton. Ova odluka donesena je na današnjoj sjednici Operativne grupe za pitanje migracija u ovom kantonu.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić je objasnio da je ova mjera zabrane prijevoza, ali i kretanja migranata u suštini povezana i s epidemiološkom krizom, a odluku je Operativna grupa donijela zajedno s Kriznim štabom zdravstva USK, prenosi Klix.

Građani ovog kantona već neko vrijeme upozoravaju da su na ivici strpljenja kada je riječ o migrantskoj krizi. Zbog toga pokušavaju preuzeti stvari u svoje ruke, odnosno samoorganizovati se kako bi čuvali “granice kantona” i spriječili prevoženje ilegalnih migranata.

Neko vrijeme građani USK protestuju zbog ovog problema, prije nekoliko dana je nezadovoljstvo eskaliralo u Velikoj Kladuši gdje je građanin čak i razbio staklo autobusa koji je prevozio migrante.

U Bihaću su za 29. august najavljeni protesti građana na kojima oni traže promjene trenutnog stanja, sklanjanje migranata s bihaćkih ulica i njihov human smještaj.

Prihvati notifikacije