Banjaluka

Preuzimanje e- kartica: U Banjaluci morate lično podnijeti zahtjev za novu knjižicu

Da bi preuzeli elektronsku karticu, koju je izradio Fond zdravstvenog osiguranja RS, Banjalučani prvo treba da predaju zvaničan zahtjev, i to lično.

Preuzimanje e- kartica: U Banjaluci morate lično podnijeti zahtjev za novu knjižicu
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Elektronske kartice zamijeniće dosadašnje zdravstvene knjižice i dio su Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema koji će “zaživjeti” u Srpskoj od avgusta. Ovaj sistem podrazumijeva još i upotrebu elektronskog kartona, elektronske uputnice i recepta. Kroz IZIS, sve zdravstvene ustanove Srpske biće informaciono uvezane.

Iz FZO pozvali su građane širom Srpske da već podižu svoje elektronske kartice u poslovnicama Fonda, međutim za Banjaluku je nešto drugačija procedura.

Osiguranici prvo trebaju da podnesu zahtjev za preuzimanje, koji se nalazi na sajtu Fonda, a kada se pronađu kartice, naknadno će biti kontaktirani kako bi ih preuzeli.

Ironično je međutim da građani ovaj zahtjev ne mogu uputiti mejlom. Kako pojašnjavaju na informacijama za osiguranike, za sada se zahtjevi predaju lično, ali radi se na tome da se to promijeni.

– Budući da Poslovnica Fonda u Banjaluci ima najveći broj osiguranika, pa samim tim i najveći broj elektronskih kartica, u cilju sprečavanja gužvi i da osiguranici dugo ne čekaju na preuzimanje elektronske kartice, osiguranici iz Banjaluke mogu da podnesu ovaj zahtjev, pa će naknadno biti pozivani da preuzmu svoju karticu- saopšteno je nedavno iz FZO RS.

Građani mogu da preuzmu e- karticu i za svoje članove porodice, ali potrebno je da u zahtjevu navedu i njihove podatke.

Kako bi se olakšalo osiguranicima i smanjile gužve, napominju iz Fonda, veće poslovnice, poput Banjaluke, Bijeljine, Prijedora i drugih, planiraju i već sprovode pripreme da za radnike dostave kartice njihovim poslodavcima, kako osiguranici ne bi morali pojedinačno da dolaze po svoju karticu.– Napominjemo da nijedno pravo neće biti uskraćeno ukoliko se odmah ne preuzme elektronska kartica, jer nije ostavljen rok za njeno preuzimanje i osiguranici svoja prava mogu nesmetano da ostvaruju i ukoliko još nisu preuzeli e- karticu.

Elektronska kartica sadrži ime i prezime osiguranika, datum rođenja, identifikacioni broj osiguranika, kao i broj kartice. Elektronska kartica služi da se provjeri status osiguranja osiguranika, odnosno da li je uplaćen doprinos za zdravstveno osiguranje.

Elektronske kartice, kako navode iz FZO, se ne ovjeravaju i neće se ovjeravati ni kada se ukine vanredna situacija.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu