Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

PREUZIMANJE VAZDUŠNOG PROSTORA Dva potpisa Predsjedništva dijele BiH od kontrole nad nebom

Društvo
Autor:

Foto: Profimedia

Bosna i Hercegovina ni 24 godine nakon rata nema kontrolu nad svojim vazdušnim prostorom, a ekonomska šteta zbog toga je nesaglediva. Kontrolu i naplatu usluga, umjesto BiH, vrše Srbija i Hrvatska. Tek u novembru 2014. BiH je preuzela kontrolu nad dijelom svog zračnog prostora, i to do visine od približno 10.000 metara, a kao strateški cilj za potpuno preuzimanje naveden je kraj ove godine.

Tehničke pripreme za taj veliki korak idu planiranom dinamikom, a jedina opasnost da proces eventualno opet bude ugrožen jesu administrativne procedure koje trebaju biti provedene. Potrebno je, naime, s Hrvatskom i Srbijom izraditi i potpisati dva sporazuma o delegiranju odgovornosti. Predsjedništvu BiH iz Ministarstva saobraćaja i komunikacija upućena je ta inicijativa. Ali, članovi Predsjedništva na prošloj sjednici nisu se bavili tim pitanjem, a nije poznato ni kada će to učiniti.

– Tehnički je sve spremno i ide prema planu. BiH bi potpunu kontrolu neba, dakle i prostora iznad 10.000 metara visine, trebala preuzeti 5. decembra ove godine. Trenutno se obučava 69 kontrolora. Ako i politika odradi svoj dio posla, mi ćemo preuzeti kontrolu krajem godine. Nadam se da će prevladati domaći interesi, jer mi sada oko 30 miliona KM dajemo komšijama za kontrolu  – kazao je zamjenik ministra komunikacija i saobraćaja BiH Saša Dalipagić.

Sličnog su stava i u Agenciji za pružanje usluga u vazdušnom prometu BiH (BHANSA).

Vlado Ćućilo, zamjenik direktora BHANSA, potvrdio je da se BHANSA tehnički i operativno u završim fazama priprema za preuzimanje potpune kontrole na nebu iznad na BiH.

– Testiranje sistema sa komšijskim centrima u finalnoj je fazi i do sada nisu zabilježeni problemi. Novi kontrolori letenja takođe su u završnoj fazi prilagođavanja na rad u operativnoj sali. Preostaje nam usaglašavanje sa drugim centrima o preuzimanju tranzicije 5. decembra ove godine. Smatramo da će BHANSA, zajedno s nadležnim ministarstvom, uspjeti da završi i taj zadatak i da ćemo svi dočekati istorijski trenutak preuzimanja kontrole nad nebom – kazao je Ćućilo.

(Avaz)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO