Digitalna Srpska

SUPER INOVACIJE Baterija telefona koji pokreću Android 15 trajaće do 3 sata duže

Pored drugih korisnih funkcija, Android 15 donosi brži Doze režim koji će unaprijediti autonomiju baterije.

android
FOTO: PIXABAY/PEXELS

Gugl je ranije ove nedjelje predstavio neke od novih funkcija koje ćemo vidjeti kada Android 15 bude lansiran.

Međutim, nisu sve inovacije bile prezentovane jednakom pažnjom, a jedno od zapostavljenih unapređenja je bolja autonomija baterije na našim telefonima.

Nema sumnje da je Private space jedna od interesantnijih funkcija koje donosi Android 15. U pitanju je privatni prostor na telefonu, gdje se osjetljive aplikacije biometrijskom “bravom” mogu sakriti od znatiželjnih pogleda.

Pročitajte još

Još jedna korisna funkcija, Theft Detection Lock, koristi AI za otkrivanje krađe, odnosno kada je telefon istrgnut iz ruku od strane lopova koji bježi pješice, biciklom ili automobilom. Nakon što telefon detektuje ovaj niz događaja, automatski će zaključati uređaj kako bi spriječio lopova da ga nesmetano koristi u otključanom stanju.

Vještačka inteligencija će takođe pratiti aplikacije, njihove dozvole i način na koji komuniciraju sa drugim aplikacijama. Na ovaj način, Android 15 će raditi sa Google Play Protect-om kako bi upozorio korisnike i Google o aplikacijama koje mogu biti opasne. Ako Google pregleda aplikaciju i otkrije da je u pitanju zlonamjerni softver, ista će biti uklonjena sa Play Store prodavnice.

Ono što nije dobilo toliko pažnje jeste da će Android 15 poboljšati autonomiju baterije do tri sata na nekim uređajima. Google je do ovog unapređenja došao ubrzavanjem vremena koje je potrebno da uređaji koji pokreću Android 15 uđu u Doze režim za 50 odsto.

Telefon u ruci
FOTO: LISA FOTIOS/PEXELS

U ovom režimu, sistem nastoji da sačuva bateriju tako što aplikacijama ograničava pristup resursima, a takođe sprečava aplikacije koje nisu duže vremena korišćene da rade u pozadini.

Sve ove promjene pomažu Doze režimu da poboljša autonomiju na Androidu 15 uređajima.

– Za Android 15, ubrzali smo vrijeme ulaska u Doze režim za 50 odsto. Rezultat je do tri sata duža autonomija na nekim uređajima koje smo testirali. To je neka vrsta opšteg poboljšanja koje 15-ica donosi na sve uređaje – rekao je Dejv Burk, potpredsjednik inženjeringa za Android platformu, za Android Authority, prenosi Mondo.

Ova funkcija će se takođe pojaviti u Wear OS 6 operativnom sistemu za pametne satove, koji će se bazirati na Androidu 15. Još uvijek nije poznato kada ćemo ga tačno vidjeti, ali očekuje se da bude lansiran sljedeće godine.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu