Društvo

Prezimenjak velikog srpskog pisca JOVANA DUČIĆA: Upoznajte novog KOMANDANTA baze BONDSTIL (FOTO)

Novi komandant američke vojne baze Bondstil na Kosovu pukovnik Nik Dučić ne krije svoju privrženost Srbiji. Njegova djeca nose srpska imena, a sa članovima svoje porodice često posjećuju srpske crkve u Americi.

Prezimenjak velikog srpskog pisca JOVANA DUČIĆA: Upoznajte novog KOMANDANTA baze BONDSTIL (FOTO)
FOTO: NIK DUČIĆ/FACEBOOK
Dučić u Kuvajtu

U svom prvom i kratkom obraćanju medijima na Kosovu i Metohiji pukovnik Dučić, koji je u južnu srpsku pokrajinu stigao još 20. januara, istakao je:

Prvi sam američki oficir srpskog porijekla koji komanduje Multinacionalnom borbenom grupom istok. Američke trupe će pod mojom komandom nastaviti da pomažu razvoj stabilnog Kosova – izjavio je Dučić.

Već ulaskom na Dučićev Fejsbuk profil lako se može vidjeti njegova veza sa Srbijom. Lajkovao je stranicu Srpske pravoslavne crkve u San Dijegu, gde i živi, stranicu “Meet the Serbs” (Upoznaj Srbe), Folklorni ansambl “Morava”, kao i srpski klub “Oplenac” iz Toronta, piše blic.rs.

Posted by Nick Ducich on Sunday, May 31, 2015

Ima troje djece – sinove Ivana i Luku i ćerku Nataliju, a supruga mu se zove Tia. Svi oni upisani su kao donatori svečanosti povodom kanonizacije arhimandrita Sebastijana i episkopa Mardarija u srpskoj Crkvi sveti Stefan u Alhambri u Kaliforniji. Na istom događaju bio je prisutan i srpski patrijarh Irinej.

Dad, great day to play two (doubleheader for you non baseball fans)

Posted by Nick Ducich on Sunday, July 15, 2012

Nik Dučić je završio ratni koledž 2014. godine, a magistrirao je na Univerzitetu Merilend kao nuklearni inženjer. Visoko školovanje počeo je na Kalifornijskom politehničkom univerzitetu. Osim toga, drugih podataka o njegovom privatnom životu gotovo da nema.

Poznato je da je bio angažovan u Ukrajini od 2008. do 2010. godine na “bilateralnim poslovima”. U istoj zemlji služio je kao komadanat 79. pešadijske brigade, koja je dio Nacionalne garde Kalifornije.

U junu 2017. pomogao je ukrajinskoj vojsci da sagradi novi borbeni centar na zapadu zemlje, koji je trebalo da im pomogne u borbi protiv “separatista iz Donbasa”.

Sa njim je iz San Dijega na Kosovo, najdužu mirovnu misiju u istoriji NATO, krenulo oko 100 vojnika.

– Volim to. To je kao da ste deo nečeg većeg od sebe. Volim da budem u službi ne samo svom narodu, već i državi.

O Bondstilu

Vojna baza Bondstil, koja se nalazi na Kosovu u blizini Uroševca, najveća je američka vojna baza u Evropi koja je izgrađena poslije Vijetnamskog rata. Važi za najrazvijeniji visokotehnološki vojni komunikacioni centar u ovom dielu svijeta, u koji se slivaju podaci ne samo iz regiona, nego i iz dela koji pokriva Bliski istok.

Zahvaljujući Bondstilu na ime rente u kosovski budžet se godišnje slije oko 220.000 evra. Nju su do sada posjetili predsjednici Bil Klinton i Džordž Buš, kao i Madlen Olbrajt i nekadašnji američki ministar odbrane Donald Ramsfeld. Ta vojna baza dobila je ime po američkom heroju iz Vijetnamskog rata Džejmsu Liroju Bondstilu.

Had to hang out with the snipers & mortars for a little bit and squeeze some 50cal rounds & launch 120mm rounds down range. My daughter's reaction to the photos, "it that all he is doing?"

Posted by Nick Ducich on Sunday, August 11, 2013

 

Prihvati notifikacije