Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

PRIČA OD KOJE PODILAZI JEZA Dječak brutalno pogubljen zbog ubistva koje nije počinio (VIDEO)

Svijet
Autor:

Foto: For The People SC/Youtube/Screenshot

Pravni sistem u Americi doživeo je jedan od najvećih debakla u istoriji, i to godinu dana prije kraja Drugog svjetskog rata.

Naime, skandaloznom presudom 14-godišnji dječak crne puti Džordž Stini Junior osuđen je na smrt električnom stolicom zbog ubistva dvije bijele djevojčice, a pritom je bio nevin. Porota sastavljena samo od bijelih osoba osudila ga je ekspresno na smrt poslije samo 10 minuta vijećanja. Džordž je pogubljen 16. juna 1944. godine, a njegova porodica je čekala pravdu čak 70 godina.

Naime, marta 1944. godine policija je uhapsila Džordža i optužila ga je da ubio dvije djevojčice, Meri Emi Tems (8) i Beti Džun Biniker (11). Njihova tijela pronađena su u crnom dijelu grada Alkol u Južnoj Karolini, a djevojčicama je razbijena lobanja klipom za šine.

Džordž je trebalo da se vidi sa djevojčicama dan prije ubistva i živio je sa roditeljima u kući blizu mjesta gdje su pronađena tijela. Policija je došla do kuće dječaka na osnovu navodnog priznanja ubistva, iako nije bilo nikakvog pismenog dokaza priznanja kao ni dokaza koji su povezali 14-godišnjeg dječaka sa ubistvom.

– Samo su tražili nekoga koga će da okrive – rekla je kasnije za CNN Džordžova mlađa sestra Ejmi Rafner.

Suđenje trajalo dva sata

U poroti koja je odlučivala o životu malo Džordža bili su samo bijelci, a suđenje je trajalo dva sata. Poslije toga, porotnici su za samo 10 minuta odlučili da je dječak kriv i poslali ga na električnu stolicu.

Uplakani Džordž odveden je 16. juna 1944. godine na stolicu, a morao je da sjedi na debelom telefonskom imeniku. Kada su pustili 2.400 volti kroz njega, u jednom trenutku je spala maska koja je prekrivala dječakovo lice, te je moglo da se vidi koliko je bio preplašen, prenosi portal Blesk.

Pravda je stigla… prekasno

U decembru 2014. godine konačno je preinačena nepravedna presuda. Sudija Karmen T. Malen je obrazložila presudu.

– Džordžovi advokati su podbacili. Nisu pozvali nijednog svjedoka koji bi pobili navode tužilaštva – rekla je Malen.

Njegova sestra Ejmi rekla je da je on bio kući na dan kada su ubijene djevojčice, tako da nije mogao da ih usmrti. Imala je samo osam godina kada je posljednji put vidjela brata živog, i to prilikom hapšenja.

Pošto je dječak bio uhapšen, vlasti nisu dozvolile nikome od porodice da posjeti dječaka, a Ejmi je dodala da su se ona i njena porodica napustili Alkol i nikada se nisu vraćali. Ova užasna priča ekranizovana je 1991. godine u filmu “Carolina Skeletons”, načinjenom po uzoru na istoimenu knjigu koju je napisao Džordžov rođak Dejvid Staut, prenosi Telegraf.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO