Politika

Prijedlog osuđen na propast: Federacija BiH iz tri dijela po mjeri Hrvata

Kadrovi Hrvatske demokratske zajednice u Interresornoj radnoj grupi za izmjene Izbornog zakona dostavili su svoj prijedlog izmjena ovog zakona. Traže uvođenje novih područja prilikom izbora članova Predsjedništva BiH, što ne odgovara Željku Komšiću i drugima.

Prijedlog osuđen na propast: Federacija BiH iz tri dijela po mjeri Hrvata
FOTO: SRNA

Naime, Izmjene koje je predložio HDZ, odnosno članovi ove partije koji čine Interresornu radnu grupu za izmjene Izbornog zakona, Borjana Krišto, Bariša Čolak i Josip Brkić, odnose se na izbor članova Predsjedništva BiH, te Doma naroda BiH, a HDZ želi da uvede tri zasebne izborne jedinice. Prijedlog podrazumijeva da se isključivo Hrvatima omogući izbor člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda, kao i izbor hrvatskih delegata u domovima naroda.

– Za potrebe izbora članova Predsjedništva BiH koji se neposredno biraju s teritorije Federacije BiH formiraju se tri „ad hok“ izborna područja: A, B i C. U izborno područje A se ubrajaju sve osnovne izborne jedinice u kojima prema podacima sa posljednjeg popisa stanovništva živi više od dvije trećine bošnjačkog naroda. U izborno područje B se ubrajaju sve osnovne izborne jedinice u kojima prema podacima sa posljednjeg popisa stanovništva živi više od dvije trećine hrvatskog naroda. Sve ostale osnovne izborne jedinice se ubrajaju u izborno područje C – navodi se u prijedlogu HDZ.

“Probni balon”

Za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, po ovom prijedlogu, izabran bi bio kandidat koji je osvojio najveći broj glasova među bošnjačkim kandidatima, isto je i za hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Kada je riječ o Domu naroda Federacije BiH, umjesto da se svakom konstitutivnom narodu daje jedno mjesto u svakom kantonu, 17 predstavnika iz reda hrvatskog naroda se bira iz zakonodavnih tijela kantona na način da Hercegovačko-neretvanski kanton bira pet predstavnika, Srednjobosanski četiri, Zapadnohercegovački tri, Kanton 10 dva, Zeničko-dobojski, Posavski i Tuzlanski po jednog predstavnika.

Ovakav prijedlog samo je probni balon kojim se HDZ opredijelio za podjelu prilikom izbora članova Predsjedništva BiH, smatra poslanik SDP u državnom Parlamentu i član Interresorne radne grupe Saša Magazinović.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

On je izjavio da je očigledno da je HDZ izašao s prijedlogom za koji i oni znaju da neće proći, budući da ignoriše presudu u slučaju “Sejdić i Finci” protiv BiH.

Pročitajte još

– Nisu se čak potrudili ni etnički prefiks da izbrišu. Zbog svega toga mislim da se radi o probnom balonu koji, bez obzira na to, pokazuje opredjeljenje HDZ za segregacijske modele izbora članova Predsjedništva. Moraju za početak objasniti kako do podne teže Evropskoj uniji, koja počiva na građanskom, a popodne predlažu model suprotan tome – rekao je Magazinović.

Ugroženost Srba

Član Interresorne radne grupe Nenad Stevandić (US) kaže za Srpskainfo da su Srbi u svojim zahtjevima najrealniji.

– Bošnjaci su htjeli da svako ko ima pasoš BiH bude glasač, bez obzira na prebivalište. Hrvati se trude da ne izgube autonomnog predstavnika naroda, da ga ne bira neki drugi narod u ime Hrvata. Kad pravni tim Ujedinjene Srpske to sve pretrese, mi ćemo zauzimati stavove. U BiH su problemi u Federaciji. Principijelno smatramo da nijedan narod ne treba birati predstavnike drugog naroda, ali isto tako smatramo da problemi koji su u Federaciji blokiraju dobar dio BiH, i to nije zasluga Srba. Naprotiv, mi smo ugroženi u kantonima gdje imamo manjinu – rekao je Stevandić. 

“Bez izmjena nema ni izbora”

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović nedavno je izjavio za hrvatske medije kako se izbori u BiH sljedeće godine neće moći održati ako se ne postigne politički dogovor o izmjenama izbornog zakonodavstva.

– Bez Izbornog zakona izbori se ne mogu organizovati i provesti, kao što se izbori u Mostaru nisu mogli sprovesti sve dok se nismo dogovorili o izbornim pravilima u Mostaru. Odlukama Ustavnog suda BiH pojedine odredbe Izbornog zakona stavljene su van snage. Dakle, da bi se iduće godine održali izbori, u ovoj neizbornoj godini se u Parlamentu BiH moraju usvojiti izmjene Izbornog zakona – kazao je Čović.

Prihvati notifikacije