Politika

PRIJEM ZA UČENIKE SA KOSMETA Višković: Morate znati da ste kod braće i prijatelja, vi ste naši heroji

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković istakao je danas u Banjaluci, na prijemu za 650 učenika sa Kosova i Metohije, da su institucije Srpske na raspolaganju njima i njihovim roditeljima jer su veze srpskog naroda neraskidive.

PRIJEM ZA UČENIKE SA KOSMETA Višković: Morate znati da ste kod braće i prijatelja, vi ste naši heroji
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Morate znati da ste kod braće i prijatelja, da ste dobrodošli, a želja mi je da se sa najboljim uspomenama iz Republike Srpske vratite svojim kućama – rekao je Višković u obraćanju na prijemu u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske.

On je zahvalio načelnicima i gradonačelnicima lokalnih zajednica u Srpskoj koji su ugostili učenike sa Kosova i Metohije.

– Republika Srpska razumije dešavanja na Kosovu i Metohiji zato što smo se, ne tako davno, suočavali sa sličnim problemima. Vi ste naši heroji na braniku otadžbine, a Vlada Republike Srpske će pomoći u odbrani srpskih nacionalnih interesa na Kosovu i Metohiji, te obezbijediti novac za izgradnju centra za djecu sa posebnim potrebama u Kosovskoj Mitrovici – dodao je Višković.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić naglasila je da trenutno u Srpskoj boravi 900 učenika sa Kosova i Metohije.

– Kod nas ste dobrodošli. Osam godina otvaramo vrata za braću sa Kosova i Metohije i na to smo izuzetno ponosni. Prvi put smo ugostili i učenike sa posebnim potrebama, što je od neizmjerne važnosti – rekla je Trivićeva.

Predsjednik Udruženja roditelja “Podrži me” iz Kosovske Mitrovice Ivana Rakić rekla je da je Republika Srpska do sada mnogo puta pomogla srpski narod na Kosmetu i djecu sa posebnim potrebama.

– Omogućili ste i kvalitetan rad udruženja koje predvodim, a vjerujem da ćemo naš centar izgraditi zahvaljujući vama. Neizmjerno vam hvala za svu ljubav i pažnju, a naše veze su neraskidive – kaže Rakićeva.

Predsjednik Odbora za pomoć Srbima sa Kosova i Metohije Milorad Arlov rekao je da djeca na Kosmetu žive u teškim uslovima i zato Republika Srpska čini sve kako bi im pomogla.

– Draga naša braćo sa Kosova i Metohije moramo biti zajedno, da znamo ko smo, gdje smo i koliko nas ima. Republika Srpska je sa vama i tako će i ostati – naveo je Arlov.

Centralni doček za goste sa Kosova i Metohije priređen je u Višegradu 16. juna, a u okviru ovog projekta u Republici Srpskoj boravi oko 900 najboljih učenika sa Kosova i Metohije u pratnji oko 80 nastavnika, te 26 mladih sa poteškoćama u razvoju u pratnji roditelja.

Projekat “Spojimo djecu sa Kosova i Metohije sa djecom iz Republike Srpske” realizuje Odbor za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji uz podršku Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, te lokalnim zajednicama i osnovnim školama u Srpskoj, a djeca će u Srpskoj boraviti do 23. juna.