Društvo

PRIJETE OBILNE KIŠE I OTAPANJE SNIJEGA Vanredna situacija i dalje na snazi u većini opštinau južnoj Srbiji

Od posljedica elementarnih nepogoda usled obilnih kiša, koje su prije desetak dana zahvatile jug i jugoistok Srbije, kao i zbog izlivanja bujičnih vodotoka i problema sa strujom i vodosnabdijevanjem, na snazi je vanredna situacija na teritoriji 23 lokalne samouprave, u 5 gradova i 18 opština u cijeloj zemlji, a od opština na jugu Srbije, vanrednu situaciju ukinuli su Doljevac i Pirot.

PRIJETE OBILNE KIŠE I OTAPANJE SNIJEGA Vanredna situacija i dalje na snazi u većini opštinau južnoj Srbiji
FOTO: TANJUG/BLIC TV/SCREENSHOT

U drugim opštinama ona je još na snazi u Nišu, Beloj Palanci, Dimitrovgradu, Svrljigu, Leskovcu, Doljevcu, Bojniku, Vladičinom Hanu, Gadžinom Hanu i Medveđi.

Ovih dana očekuje se i otapanje snijega, pa su u štabovima za vanredne situacije i dalje na oprezu, a veliki broj udaljenih planinskih sela u Toplici, Medveđi, Vlasotincu još uvijek nema struju, prenose Južne vesti.

U Kuršumliji je najveći problem struja koju već deset dana nemaju razuđena planinska sela. Prema riječima nadležnih u lokalnoj samoupravi, trenutno je oko 700 domaćinstava bez električne energije, dok se na teritoriji Prokuplja stanje normalizuje i u većini sela su otklonjeni kvarovi nastali od ledene kiše i snijega na niskonaponskoj mreži, što je takođe slučaj i u Svrljigu, gdje su bez struje i dalje pojedini zaseoci.

Srpsko-ruski humanitarni centar isporučio je danas Opštini Svrljig četiri agregata za potrebe napajanja seoskih naselja električnom energijom za vrijeme vanredne situacije i lošeg stanja na elektro-mreži zbog obilnih padavina ledene kiše i snega, a ranije su pomoć uputili i iz republičkog Sektora za vanredne situacije.

U opštini Medveđa 38 trafostanica je još uvijek u kvaru, a predsjednik Opštine Nebojša Arsić kaže da su ekipe EPS na terenu svakodnevno, te da im od danas pomažu i pripadnici Vojske Srbije, a da je lokalna vlast najugroženijima podijelila agregate, kao i pakete sa osnovnim životnim namirnicama.