Politika

"Prijetili da će je ubiti, tražeći novac" Republički sekretarijat za raseljena lica i migracije najoštrije osuđuje napad na Ljeposavu Petković

Republički sekretarijat za raseljena lica i migracije najoštrije osuđuje napad na Ljeposavu Petković, srpsku povratnicu u naselju Vozuća u Zavidovićima, Zeničko-dobojski kanton.

DAVOR ČORDAŠ
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Ljeposavu Petković su u noćnim satima napale dvije osobe tako što su joj sjekirom provalile u kuću te prijeteći da će je ubiti tražile novac.

Ovom prilikom imenovana je povrijeđena te je trenutno na putu ka Zenici gdje će joj biti urađeni dodatni pregledi.

Kako je ranije rekla Petkovićeva, napadi na nju i njenu imovinu se dešavaju već treći put i sve je prijavljivala policiji u Zavidovićima.

-Sekretarijat i Vlada Republike Srpske konstantno realizuju različite projekte kroz svoje redovne programe rada kako bi povratnicima u Republiku Srpsku, ali i u FBiH olakšali ostanak i obezbijedili jednake uslove života sa svim građanima te su ovakve situacije neprihvatljive i sramotne, naročito zbog činjenice da se radi o osjetljivoj kategoriji tj. o povratnicima i o starijoj populaciji koja je odlučila da se vrati na svoja prijeratna ognjišta – saopštio je Sekretarijat.

Pročitajte još

Takođe je poražavajuće da se napad na Ljeposavu Petković dešava već treći put i da joj institucije u Zeničko-dobojskom kantonu nisu pružile adekvatnu zaštitu.

Apeluju na institucije i vlade ostalih naroda  da se pridržavaju svojih obaveza i da srpskom povratničkom stanovništvu u svojim lokalnim zajednicama obezbijede sigurno okruženje.

– Odnosno da se na napade na ovu osjetljivu kategoriju reaguje od prve pojave neželjenih situacija i prvog prijavljivanja, a ne kada već dođe do ponavljanja krivičnih djela prema pomenutoj kategoriji kako bismo izbjegli traumatične situacije i osigurali im bezbjedno okruženje u kojem povratnici neće strahovati za svoje živote ni za svoju imovinu – saopšteno je.

Republički sekretarijat za raseljena lica i migracije, takođe, apeluje MUP Zeničko-dobojskog kantona da što prije identifikuje i sankcioniše počinioce ovog krivičnog djela.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije