Politika

"Prijetnje ratom i protjerivanjem Srba iz BiH, neistine o Vučiću" Žestoka reakcija Ambasade Srbije na izjave Zukana Heleza

Ambasade Srbije u BiH izrazila je zabrinutost povodom izjava ministra odbrane u Savjetu ministara BiH, Zukana Heleza.

Zukan Helez
FOTO: FENA/AMER KAJMOVIĆ

Iz Ambasade ističu da upućivanje flagrantnih prijetnji ratom i protjerivanjem srpskog naroda iz BiH, kao i kontinuirano plasiranje neistina o predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću predstavlja kulminaciju kršenja Dejtonskog sporazuma i otvorenu prijetnju miru.

Dodaju da je Helezovo širenje neistina neprihvatljivo, da doprinosi porastu tenzija i poziva na direktno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Pročitajte još

– Srbija, kao jedna od potpisnica i garant Dejtonskog mirovnog sporazuma, ostaje u potpunosti posvećena očuvanju mira i stabilnosti u BiH, poštovanju Ustava ove zemlje i zaštiti prava sva tri konstitutivna naroda koji, u skladu sa najvišim pravnim aktom BiH, žive u dva entiteta, od kojih jedan nosi ime Republika Srpska, svidjelo se to nekome ili ne – navodi se u saopštenju.

Helez je sarajevskim medijima rekao da je “svako razdruživanje rat”, da “nikada više Vučić neće snajperom pucati na Sarajevo” i da predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku “niko ne brani da uzme svoju porodicu i ode u Beograd”.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu