Biznis

Prikupili 332,1 milion maraka: Prihodi od PDV zbog inflacije povećani za 15 odsto

Uprava za indirektno oporezivanje BiH u januaru ove godine je prema PDV prijavama prikupila 332,1 milion maraka ili 15,5 odsto više nego u istom mjesecu prošle godine kada je po tom osnovu prikupljeno 287,4 miliona KM.

uprava za indirektno oporezivanje bih
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Pored toga za skoro šest odsto povećan je i prihod od PDV na uvoz, jer je prikupljeno 306,7 miliona KM u odnosu na 289,8 miliona KM u januaru 2023. godine, a za 24 odsto više novca je prikupljeno od akciza na naftu i naftne derivate, jer je po tom osnovu naplaćeno 42,1 milion, a u januaru prošle godine 33,9 miliona KM.

Portparol UIO Ratko Kovačević kaže da je prikupljanje za 15,5 odsto više prihoda od PDV rezultat rasta maloprodajnih cijena i inflacije, ali i pojačane privredne aktivnosti.

– Privredna aktivnost u BiH iz godine u godinu raste. Istina, nije to nikakav preveliki bum i enorman rast, ali ipak bilježi stalni rast, tako da je povećanje prihoda od PDV svakako i rezultat toga. Ipak, rast je najvećim dijelom rezultat inflatornih kretanja i ukupnog povećanja cijena roba i usluga – kaže Kovačević, piše Capital.

Njegovo mišljenje dijeli i izvršni direktor Udruženja ekonomista “SWOT” Saša Grabovac, ali kaže da je rastu prihoda, ipak, više doprinijelo povećanje cijena, nego privredna aktivnosti.

– Trebalo bi analizirati strukturu ukupnih prihoda. Vjerujem da je veći dio rezultat povećanja cijena, ali to će se mnogo bolje moći izanalizirati na kvartalnom nivou – kaže Grabovac.

Dekan Ekonomskog fakulteta u Istočnom Sarajevu Marko Đogo kaže da je ranije nerado prognozirao kretanje inflacije u BiH navodeći da bi ona mogla biti između tri i 4,5 odsto.

Pročitajte još

– Podaci o prikupljenim prihodima od PDV su prilično zbunjujući. Bilo bi dobro da je to rezultat pojačanih privrednih aktivnosti, ali ja ne znam za neku tako veliku privrednu aktivnost, tako da su sve prilike da je to rezultat rasta cijena. Ipak i ovo govorim sa rezervom, jer se tek po strukturi prihoda može cijeniti otkud toliko povećanje prihoda od PDV – kaže Đogo.

Iz Centralne banke BiH početkom januara su prognozirali pozitivna inflatorna očekivanja u ovoj godini.

Očekivana agregatna inflacija za godinu koja je počela iznosi 5,8 odsto, što implicira blagi pad u odnosu na 2023. godinu, kada su učesnici ankete predviđali prosječnu inflaciju 7,9 odsto – prenijeli su mediji početkom ove godine.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije