Svijet

PRIMIRJE SE POŠTUJE Hamas oslobodio 12 civila, a Izrael 30 Palestinaca

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su sinoć da je 30 Palestinaca pušteno iz zatvora nakon što je palestinska militantna grupa Hamas oslobodila 12 civila, među kojima je 10 izraelskih državljana i dva državljanina Tajlanda.

PRIMIRJE SE POŠTUJE Hamas oslobodio 12 civila, a Izrael 30 Palestinaca
FOTO: ALAA BADARNEH/EPA

Oni su pušteni iz zatvora Ofer na Zapadnoj obali i pritvorskog centra u Jerusalimu, a među njima su i muškarci i žene, prenosi Rojters.

Izraelske vlasti su dosad oslobodile 150 Palestinaca koji su pušteni iz zatvora u sklopu dogovora o primirju.

Podsjetimo, militantna grupa Hamas oslobodila je juče 11 ljudi iz zarobljeništva, dok su izraelske trupe (IDF) saopštile da se već nalaze na izraelskoj teritoriji, kao i da su u pratnji specijalnih snaga i pripadnika bezbjednosne agencije Šin Bet.

Pročitajte još

Nakon što prođu početnu medicinsku procjenu zdravlja, naše snage će ih pratiti sve dok se ne ujedine sa porodicama – navedeno je iz IDF-a.

Izrael odobrio oslobađanje 50 palestinskih žena

Izraelska vlada odobrila je oslobađanje 50 palestinskih ženskih zatvorenika u okviru sporazuma o produženju privremenog primirja sa palestinskom militantnom grupom Hamas u Gazi i obezbjeđivanju oslobađanja još skoro 20 Izraelaca koje Hamas drži kao taoce od 7. oktobra, javio je Tajms of Izrael.

Na osnovu sporazuma o primirju, koje je trebalo da istekne jutros, ali je juče produženo za još dva dana, od petka je oslobođeno 39 Izraelaca i 117 Palestinaca.

Kao rezultat paralelnih pregovora koje vodi Katar, Hamas je oslobodio i 17 Tajlanđana, jednog Filipinaca i jednog rusko-izraelskog državljanina, piše Blic.

Bonus video

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije