Politika

„Primjer sindikalne korupcije“ Sindikat uprave Srpske podnio krivičnu prijavu protiv Lejle Rešić i Branka Zelenovića

Sindikat uprave Republike Srpske podnio je krivičnu prijavu protiv bivše ministarke uprave i lokalne samouprave, Lejle Rešić, i predsjednika Sindikata lokalne samouprave, uprave i javnih službi RS, Branka Zelenovića.

„Primjer sindikalne korupcije“ Sindikat uprave Srpske podnio krivičnu prijavu protiv Lejle Rešić i Branka Zelenovića
FOTO: SLOBODAN POPADIĆ/RAS SRBIJA

U prijavi koja je danas predata Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci navedeno je da su 2020. Rešićeva i Zelenović zaključili Posebni kolektivni ugovor o izmjenama i dopuni Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u lokalnoj samoupravi RS, čime su, kako se navodi, počinili krivična djela zloupotreba službenog položaja i ovlaštenja, te nesavjestan rad u službi.

– To je učinjeno sa direktnim umišljajem od strane provoosumnjičene Lejle Rešić i drugoosunjičenog Branka Zelenovića jer su imenovane osobe morale biti svjesne svog djela i htjele su njegovo izvršenje – rekao je novinarima Božo Marić, predsjednik Sindikata uprave RS.

FOTO: SLOBODAN POPADIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SLOBODAN POPADIĆ/RAS SRBIJA

Prema njegovim riječima, Sindikat uprave RS ovom prijavom želi da zaštiti svoj dignitet i integritet jer već 20 godina štiti prava zaposlenih u oblasti javne uprave.

– Ono što je interesantno, mi smo u to vrijeme ministarku Rešić, kao i kolegu Zelenovića, upoznavali da je to nezakonito iz prostor razloga jer se u nadležnom registru Ministartstva rada vodi da je naš Sindikat uprave potpisnik osnovnog teksta i on jedini može da zaključuje izmjene i dopune. Ovo je očit primjer sindikalne korupcije koja vlada u RS i favorizovanje “žutog” sindikata iz prostog razloga jer se Sindikat uprave u prethodnom periodu predstavio kao sindikat koji instinski štiti svoje radnike, koji ne pristaje na trule kompromise, na umanjivanje radničkih prava. Iz tog razloga je i formiran taj “žuti” sindikat da, ukoliko dođe do nekog umanjivanja prava, imaju drugu stranu sa kojom to moraju da učine – izjavio je Marić.

Kaže da Sindikat uprave očekuje od postupajućeg tužioca da će izdati tužilačku odluku o provođenju istrage i da će se osumnjičeni za ova krivična djela privesti pred sud.

Osnov za podnošenje prijave je Odluku Ustavnog suda RS od 14. jula 2021. koji je odlučio da je pomenuti Posebni kolektivni ugovor, koga su potpisali Rešićeva i Zelenović, suprotan Ustavu i Zakonu o radu RS jer nisu imali pravo da mijenjaju nešto što obje strane ranije nisu potpisale.

– Prvoosumnjičeni i drugoosumnjičeni svjesno su obmanuli javnost i svjesno se umiješali u rad Sindikata potpisujući Posebni kolektivni ugovor o izmjenama i dopunama, znajući da osnovni tekst Kolektivnog ugovora za zaposlene u oblasti lokalne samouprave, nisu oni potpisali 2017. godine – piše u prijavi.

Zaprijećena kazna zatvora za ova krivična djela je od jedne do pet godina, odnosno novčana kazna ili kazna zatvora do dvije godine.

Ustavni sud je Srpske, prije donošenja odluke, zatražio izjašnjenje i Ministarstva uprave i lokalne samouprave i Zelenovićevog sindikata. Kako se može vidjeti iz obrazloženja odluke Ustavnog suda, Ministarstvo je odgovorilo da je 2017. zaključilo Posebni kolektivni ugovor sa Sindikatom uprave RS koji je u to vrijeme bio jedini reprezentativni sindikat za oblast uprave. Međutim, dodaju iz ministarstva, u međuvremenu je 2017. izmijenjen Zakon o radu RS, a zatim je status reprezentativnog sindikata stekao i Sindikat lokalne samouprave, uprave i javnih službi RS, sa kojim su takođe pregovarali, bez obzira što on nije bio potpisnik izvornog teksta Posebnog kolektivnog ugovora.

FOTO: SAVEZ SINDIKATA
FOTO: SAVEZ SINDIKATA

S obzirom na to da na strani reprezentativnih sindikata nije bilo spremnosti da se formira odbor za pregovore o izmjeni ugovora, Ministarstvo uprave je, kako se navodi, zaključilo sa oba sidikata identičan tekst izmjena Posebnog kolektivnog ugovora. I to dva puta – prvo 12. septembra 2018. pa onda 5. marta 2020. Sličan odgovor Ustavnom sudu RS stigao je iz Zelenovićevog sindikata.

Pročitajte još

Međutim, ključna stvar koja je dovela do toga da Ustavni sud RS presudi kako je presudio bila je odredba Posebnog kolektivnog ugovora iz 2017. u kome piše da ga mogu sporazumno izmijeniti samo sporazumne strane na način i u postupku kako je i zaključen. Dakle, samo Sindikat uprave RS, kojim predsjedava Marić, i Ministarstvo uprave i lokalne samouprave RS.

Pokušali smo da čujemo komentar Lejle Rešić i Branka Zelenovića, ali za sada ne odgovaraju na telefonske pozive.

Prihvati notifikacije