Politika

PRINCIP ILI PRAGMATIZAM Od reakcije Šarovića i Borenovića zavisi kakav će biti DOMET Nešićevog poziva članstvu

Koliki će biti domet poziva Nenada Nešića glasačima DNS da u nedjelju podrže kandidate SDS i PDP zavisi prvenstveno od toga kako će reagovati opozicija - da li će prihvatiti i uzvratiti podršku ili ne.

PRINCIP ILI PRAGMATIZAM Od reakcije Šarovića i Borenovića zavisi kakav će biti DOMET Nešićevog poziva članstvu
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Politička analitičarka Tanja Topić na taj način komentariše zemljotres koji je Nešić izazvao na političkoj sceni u RS.

Mada su pojedini lokalni odbori DNS i prije toga podržali opozicione kandidate, ovo je prvi put da je lider stranke pozvao cjelokupno članstvo da se distancira od dojučerašnjih partnera SNSD i glasa za SDS i PDP, osim u onim mjestima gdje DNS ima svoje kandidate, poput Prijedora. U takvim situacijama, Nešić je pozvao opoziciju da zauzvrat podrži njegove kandidate.

– Na primjeru Bijeljine vidimo da će se taj dogovor ili podrška negdje ispoštovati. S druge strane, vidjeli smo da nisu svi OO DNS poslušni sopstvenom rukovodstvu, pa je kompletan Aktiv žena DNS Banjaluka prešao u US. Ali, ipak sve zavisi od toga kako će opozicija reagovati na ponudu Nešića – ocjenjuje Topićeva za Srpskainfo.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
Tanja Topić

Prema njenim riječima, opozicija u ovoj situaciji bira između dva moguća ishoda.

– Da li će biti pragmatični, a to znači da se može samo udruženim snagama postići rezultat i izaći na crtu daleko nadmoćnijem protivniku, ili će se insistirati na principijelnosti i dosljednosti. To smo već vidjeli u slučaju kandidatkinje SDS u Prijedoru kojoj ne pada na pamet da se povuče. Moj osjećaj jeste da će oni, pritisnuti pragmatizmom, prihvatiti pruženu ruku – kaže Topićeva.

Upravo je kandidatkinja SDS za gradonačelnicu Prijedora, Maja Dragojević Stojić, prva reagovala iz te stranke, odbacujući mogućnost da prihvatiti ponudu Nešića i da se povuče u korist njegovog kandidata Dragutina Rodića.

– Od pružene ruke Nenada Nešića možemo samo uprljati svoju. Ne samo ruku, već i obraz. Mjesec dana igranja opozicije ne može vas iskupiti za sve ono loše što ste uradili ovoj zemlji i narodu u njoj – napisala je ona na Fejsbuku.

FOTO: FOTO: SDS
FOTO: FOTO: SDS
Maja Dragojević Stojić

Njenu izjavu podržali su mnogi građani na društvenim mrežama, nazvavši je principijelnom. Prema ovoj filozofiji, SDS ne smije, zarad određene političke koristi, pogaziti vlastite političke principe i ući u koaliciju sa strankom koja je više od decenije bila saučesnik svih poteza vlasti u Srpskoj.

Pročitajte još

Međutim, naši izvori tvrde da je u SDS ipak više onih koji smatraju da treba prihvatiti pruženu ruku Nešića i udruženim snagama pokušati ostvariti što bolji rezultat. Jedina cijena koju bi morali zauzvrat da plate jeste da povuku svoje kandidate u Prijedoru, Čelincu i Srpcu, gdje je DNS ranije isturio svoje kandidate za (grado)načelnike.

Maja Dragojević Stojić u Prijedoru ih je već stavila na muke.

FOTO: FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
Šarović i Govedarica

Nezvanično, nekoliko članova Predsjedništva SDS je, nakon ovoga, tražilo od lidera stranke Mirka Šarovića da sankcioniše Dragojević Stojićevu, jer smatraju da treba prihvatiti ponudu DNS, ali Šarović nije prelomio.

Pročitajte još

Najglasniji protivnik ponašanja Dragojevićeve je Vukota Govedarica. Međutim, on juče nije odgovarao na naše pozive i poruke.

Istovremeno, PDP nema takvih muka, jer je Nešić lično podržao njihovog kandidata za gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića, a to im je najvažnije. Potpredsjednik PDP Igor Crnadak kaže da PDP pozdravlja stav Nešića.

– Drago nam je što je donio takvu odluku i što su prepoznati napori, prije svega, u većim gradovima, pogotovo tamo gdje su u pitanju naši kandidati, kao što je Draško Stanivuković u Banjaluci – kaže Crnadak.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Kada je u pitanju poziv Nešića da DNS i opozicione partije u RS potpišu koalicioni sporazum u Narodnoj skupštini i učine prvi korak ka koaliciji za 2022. godinu, Crnadak smatra da sve eventualne razgovore na nivou vrha stranaka treba ostaviti za vrijeme poslije izbora.

Pročitajte još

– U ovom trenutku pokušaćemo da na što više mjesta dobijemo promjene i da na što više mjesta pobijedimo SNSD – kaže Crnadak.

U SNSD nisu mnogo pričljivi o novom potezu predsjednika DNS Nenada Nešića, očigledno računajući na lokalne odbore DNS koji su se ranije izjasnili da podržavaju stare koalicione partnere SNSD i njihove kandidate.

Lider SNSD Milorad Dodik kratko je izjavio da “Nešić ne poznaje situaciju u svojoj stranci”. Premijer RS Radovan Višković izjavio je da je o novim potezima DNS čuo samo iz medija.

– Ali, stav je jasan. Ako zaista potpišu sporazum sa SDS i PDP, za kadrove DNS neće biti mjesta u Vladi – rekao je Višković.

FOTO: FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA
Nešić i Dodik

Prethodno je portparol SNSD Radovan Kovačević rekao da „odavno nije čuo bolji vic“, komentarišući Nešićeve riječi da je izašao iz koalicije jer su u SNSD lični interesi na prvom mjestu.

Podsjećamo, DNS je na prošlim opštim izborima osvojio gotovo 100.000 glasova. Ali, to je bilo prije nego što je nekoliko istaknutih funkcionera, na čelu sa Nedeljkom Čubrilovićem, izašlo iz partije i osnovalo DEMOS, prije nego što je dugogodišnji lider Marko Pavić podnio ostavku, prije nego što je Nešić izabran za lidera i prije nego što su počeli otvoreni sukobi između DNS i SNSD.