Društvo

"PRIORITET POLAZAK U ŠKOLU" Dr Kon ističe da će se đacima mjeriti temperatura

Ministarstvo prosvjete Srbije je Kriznom štabu uputilo prijedlog koji mi u ovom trenutku razmatramo, nismo još ništa odlučili i daćemo jasne preporuke i instrukcije koje će Vlada usvojiti, rekla je premijerka Srbije Ana Brnabić o početku nove školske godine.

"PRIORITET POLAZAK U ŠKOLU" Dr Kon ističe da će se đacima mjeriti temperatura
FOTO: TV PINK/SCREENSHOT

Slušala sam pažljivo ministra Šarčevića, ono čemu težim je da damo neke jasne kriterijume na koji će način funkcionisati. Onlajn nastava je nešto što je dobro funkcionisalo, dalo je dobre rezultate kada smo je uveli u martu. Mi smo bili, ja mislim, jedina zemlja u Evropi koja nijedan dan nije izgubila tokom pandemije. Spremni smo za to, i dalje se snimaju časovi, mi i dalje radimo na uvođenju dodatnih digitalnih učionica, odnosno udžbenika – rekla je Ana Brnabić.

Dr Predrag Kon je ukazao na neke detalje kada je riječ o predstojećoj školskoj godini.

– Što se škola tiče, jedna od stvari o kojima nije bilo u ovim dopisima, to je pitanje produženog boravka i to moramo da raspravimo. Sa druge strane, nastava je podijeljena po ciklusima, na onlajn nastavu se računa u starijim razredima, a za mlađe razrede da se ona nastavi u školi. Djeca će morati da dolaze zdrava u školu, da im se mjeri temperatura svaki dan, isto tako biće priča o tome kada moraju maske da se koriste, a moraju da se imaju uz sebe, tako da je to nešto što je novina. Moramo da shvatimo da će biti poseban razgovor sa prosvetarima i vezan za to da li će koristiti sunđer, kako će se ponašati oni i đaci, biće sasvim sigurno određenih preporuka za sprovođenje nastave, a ostalo je sve organizaciono i vrlo komplikovano – rekao je dr Kon.

Kako je zaključio “polazak djece u školu je sada apsolutni priroitet”.

– Roditelji moraju da mjere djeci temperaturu svakog jutra. I odmah da jave školi ako je dijete bolesno. E onda se sprovode posebne mjere, ali ništa spektakularno. To je i stav Svjetske zdravstvene organizacije. Važno je da budu bezbjedni i đaci i roditelji – dodao je dr Kon.