Svijet

"Pripreme za nepredviđenu situaciju" Južna Koreja podigla avione nakon ulaska ruskih i kineskih bombardera vazdušni prostor

Južna Koreja podigla je avione nakon ulaska ​dva kineska bombardera H-6 koji su uočeni kako ulaze i izlaze iz Korejske zone identifikacije protivvazdušne odbrane (KADIZ), a kasnije se vraćaju iz Japanskog mora sa šest ruskih ratnih aviona, uključujući bombardere TU-95 i SU-35.

"Pripreme za nepredviđenu situaciju" Južna Koreja podigla avione nakon ulaska ruskih i kineskih  bombardera vazdušni prostor
FOTO: LUONG THAI LINH/EPA

Naša vojska je poslala borbene avione vazdušnih snaga prije ulaska kineskog i ruskog aviona u KADIZ kako bi sproveli taktičke mjere u pripremi za potencijalnu nepredviđenu situaciju –  rekao je šef štaba korejskih snaga.

Japanske vazdušne snage takođe su podigle borbene avione nakon što su kineski bombarderi preletjeli iz Istočnog kineskog mora u Japansko more, gdje su im se pridružile dvije ruske bespilotne letjelice, objavilo je kasnije u saopštenju za medije ministarstvo odbrane Japana.

Pročitajte još

Zona protivvazdušne odbrane je područje u kojem države zahtjevaju da strani avioni preduzmu posebne korake kako bi se identifikovali.

Moskva ne priznaje korejsku zonu protivvazdušne odbrane. Peking je rekao da ta zona nije teritorijalni vazdušni prostor i da bi sve zemlje trebale uživati slobodu kretanja.

Kina i Rusija su ranije saopštile da njihovi ratni avioni izvode redovne zajedničke vježbe.

Ovo nije prvi put da su ruski ratni avioni primijećeni kako ulaze u KADIZ. Korejski štab je takođe izvijestio o otkrivanju ruskih aviona u augustu, prenosi Index.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije