Banjaluka

PRIPREME ZA NEŽELJENI SCENARIO Kovid ambulanta u Docu spremna sredinom oktobra

Ambulanta za liječenje građana pozitivnih na virus korona u Docu će sredinom oktobra biti spremna da u slučaju potrebe, primi prve pacijente, potvrdila je direktor „Doma zdravlja“ Banjaluka Nevena Todorović.

PRIPREME ZA NEŽELJENI SCENARIO Kovid ambulanta u Docu spremna sredinom oktobra
FOTO: GRAD BANJALUKA

U pitanju je samo jedna od aktivnosti koju planira ova zdravstvena ustanova, u namjeri da se što bolje pripremi na moguće povećanje broja zaraženih tokom jeseni.

– Za kovid ambulantu u Docu smo uradili djelimičnu sanaciju i adaptaciju prostora i kontejnera, koji nam je neophodan za presvlačenje našeg osoblja, a koji je ispred same ambulante. Nabavili smo kancelarijski namještaj, koji nam je nedostajao, i jedan dio medicinske opreme. Očekujemo u narednih desetak dana da nam se isporuči drugi dio medicinske opreme za rad ove ambulante – navela je Todorovićeva.

Ako se sve to uzme u obzir, ova ambulanta bi tek negdje iza 10. oktobra trebala biti spremna za rad.

– U dogovoru s Insititutom za zaštitu zdravlja RS i resornim ministarstvom procijenićemo tačno kada je momenat da se ona otvori za pacijente – dodala je ona.

Pročitajte još

Objasnila je da će se pacijenti morati naručivati na preglede u ovoj ambulanti, i to lično ili putem svog porodičnog ljekara.

– Tu će se pregledati pacijenti koji su pozitivni na virus korona ili za koje se čeka nalaz, a kojima je pregled neophodan, bilo da se radi o samom virusu korona ili bilo kojoj drugoj bolesti, koja se može zbrinjavati na primarnom nivou zdravstvene zaštite – precizirala je ona.

Za prvo vrijeme je, prema njenim riječima, planirano da ambulanta u Docu radi samo u jednoj smjeni.

– O pacijentima će brinuti po dva doktora i medicinske sestre, što je minimum za početak. Vremenom ćemo vidjeti, u zavisnosti od broja pacijenata, koji budu dolazili na preglede, da li su potrebne izmjene – kazala je ona i napomenula da će u Docu raditi doktori porodične medicine s tim da će ginekolog, radiolog, laborant i svi drugi stručnjaci dolaziti po potrebi.

Otvaranje ove ambulante je najavljeno u julu, a za opremanje prostora u Docu iz budžeta grada je izdvojeno 150.000 KM.

Puno posla

Nedavno je u Poliklinici počela s radom i posebna Ari ambulnata za preglede i liječenje djece predškolskog i školskog uzrasta sa simptomima akutnih respiratornih infekcija, koji su pozitivni na virus korona ili za koje se sumnja da su zaraženi.

– Ta Ari ambulanta je prilično opterećena i imamo prilično veliki broj pregleda zašto što su roditelji, prosvjetni radnici i mi prilično oprezni kada se kod djece razvije bilo koji simptom respiratorne infekcije ili bilo koji simptom koji može da ukaže na virus korona. Obavezno se savjetuje pregled i rade se testiranja u zavisnosti od kliničke slike ili definicije slučaja, tako da nam je ta ambulanta prilično opterećena, što se tiče školske i predškolske populacije – objasnila je Nevena Todorović.

Naglasila je da i pored povećanog broja pacijenata raspolažu s dovoljno kapaciteta, što se tiče prostora ali i medicinskog osoblja da zbrinu sve pacijente.