Svijet

Novi paket sankcija Rusiji: Na listi 22 osobe i 104 entiteta sa kontaktnim tačkama u više od 20 zemalja

SAD i njihovi partneri objavili su da su uvele nove sankcije usmjerene protiv Rusije zbog rata u Ukrajini, na taj način intenzivirajući najstroži korpus sankcija ikada sprovedenih.

Džo Bajden
FOTO: BONNIE CASH/EPA

Prema novom paketu sankcija, ciljani su mehanizmi i pojedinici koji pomažu Rusiji da izbjegnu sankcije, potom budući prihodi od energenata i vojno-industrijskih lanaca snabdijevanja, prenosi Rojters.

Današnje akcije će dodatno zategnuti stezanje sposobnosti ruskog predsjednika Vladimira Putina da obavi svoju varvarsku invaziju i unaprijediće naše globalne napore da prekinemo pokušaje Rusije da izbjegne sankcije – rekla je sekretarka američkog ministarstva finansija Dženet Jelen.

Pročitajte još

Uvedene sankcije za 22 osobe

U saopštenju američkog trezora navodi se da su uvedene sankcije za 22 osobe i 104 entiteta sa kontaktnim tačkama u preko 20 zemalja, dok su sankcije Stejt departmenta usmjerene protiv skoro 200 ljudi, entiteta, plovila i aviona.

Sankcije su proširene i na više sektora ruske ekonomije, uključujući arhitekturu, proizvodnju i građevinarstvo, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Bajdenova administracija je zaustavila i izvoz širokog spektra robe široke potrošnje u Rusiju i dodala 71 kompaniju na ”listu entiteta” Ministarstva trgovine, što zabranjuje dobavljačima da im prodaju američku tehnologiju bez licence koju je teško dobiti, navodi agencija.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije