Magazin

Pripremite svoj dom za jesen: Evo šta treba da očistite kako biste rasteretili kuću

Proljeće je sinonim za čišćenje, ali i kasno ljeto je odličan trenutak za veliko spremanje. Lagano će početi da se gomilaju druge stvari u hodnicima i po sobama kao što su blatnjave čizme i jakne, a treba i raščistiti prostorije koje se greju kako bismo maksimizovali protok toplog vazduha.

Žena čisti
FOTO: KRUNA VD/YOUTUBE/SCREENSHOT

Predmeti kojih ćete se možda morati riješiti su lični za vas i vaše domaćinstvo, ali kao što Viki Silvertorn, profesionalni organizator kaže, jesen je sezona za opuštanje, jer vrijeme postaje hladnije, a teško je da se zaista opustite u neurednoj, pretrpanoj kući.

NERED U KUPATILU

Nova sezona je odlično vrijeme da uklonite kreme za sunčanje, sprejevi protiv buba i stare toaletne potrepštine kako biste imali dovoljno prostora za proizvode koje zaista koristite. Napravite kontrolnu listu za čišćenje kupatila koja će vas voditi.

Među stvarima koje se ne smiju čuvati u kupatilskim ormarićima su sredstva za njegu kože sa isteklim rokom trajanja, šminka i bilo šta što zapravo ne koristite. Viki Silvertorn preporučuje da sve izvadite i rasporedite u kategorije kako biste mogli da pregledate šta imate i da sve očistite.

Dvaput provjerite rok upotrebe na starim toaletnim potrepštinama i kozmetičkim proizvodima. Na poleđini ćete pronaći simbol koji ukazuje koliko dugo nakon otvaranja treba da ga čuvate. Sve zastarele proizvode treba isprazniti i reciklirati.Potreban vam je samo jedan od svakog proizvoda, a potencijalno i jedan rezervni i izbjegavajte da gomilate veliki broj istih stvari.

Pročitajte još

HRANA KOJOJ JE ISTEKAO ROK U OSTAVI

Dobra je ideja da organizujete ostavu dok prelazimo sa vrućih ljetnjih mjeseci na hladnije i svježije vrijeme, tako da uvijek imamo pri ruci zalihe koje su nam potrebne kada kuvamo jesenja i zimska jela.

Isto važi i za vaš frižider i zamrzivač, prenosi Novosti Magazin.

NERED U DVORIŠTU I ŠUPI

Raščišćavanje dvorišta, bašti šupe samo će postajati sve manje privlačno kako dani budu kraći i temperatura padne, pa sve vrijeme koje imate sada provedite uređujući ostavu, alate, pribor za roštilj, namještaj i baštenske dodatke. Uklonite sve što je polomljeno ili zarđalo je jedan od zadataka održavanja koji treba da obavite da biste pripremili svoj dom za jesen.Pročešljajte sve stvari u dvorištu i razmislite o tome šta ste iskoristili i da li postoji nešto što mislite da ne biste željeli da upotrebite do sledećeg ljeta.

ODJEĆA

Zatim, vrijeme je da iskreno pogledamo naše ormane i stvari koje nismo dugo nosili. Razmislite o doniranju ili odbacivanju ljetnje odjeće, kupaćih kostima i obuće koje ove godine nisu ugledale svjetlost dana, jer su velike šanse da će tako biti i sledećeg ljeta.Možda ćete morati da kupite neke dodatne korpe za skladištenje unapred da biste olakšali proces raščišćavanja i sređivanja. Razmislite o velikim vakumskim zapečaćenim kesama za svoju ljetnju odjeću ako imate ograničen prostor.

SEZONSKI DEKOR

Razmišljajte unaprijed i o praznicima! Izvadite kutije sa ukrasima i riješite se svega što je polomljeno ili što vam se jednostavno više ne sviđa.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu