Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

PRIŠTINA NASTAVLJA DA PROVOCIRA Hodžaj: Crkve, džamije i ostala baština pripadaju Kosovu

Politika
Autor:

Foto: D. Milenković/RAS Srbija

Crkve, džamije i ostala kulturna, istorijska i vjerska baština pripadaju Kosovu, poručuje Enver Hodžaj, potpredsjednik vlade u Prištini u tehničkom mandatu, u odgovor na stav Beograda da je nedavno služenje mise na ostacima crkve Svetog Nikole u Novom Brdu neprihvatljivo.

– Opsesija Srbije da prisvaja sve, uzrok je nekoliko ratova i sukoba na Balkanu. Srpska politika svojim igrama prema Albancima često uključuje naučnike i manipuliše činjenicama. Nije ni čudo što u 14. i 15. vijeku, od kada datira crkva u Novom Brdu, nismo imali veze sa tamošnjim narodima, pa je svojatanje te crkve kao srpske smiješno –  napisao je Hodžaj na svom Fejsbuk nalogu.

Srpski ministar kulture Vladan Vukosavljević je ranije ove sedmice, preko Papskog nuncijata u Beogradu, uputio pismo kardinalu Ðanfranku Ravasiju, predsjedniku Papskog savjeta za kulturu, kojim ga je pozvao da pokrene inicijativu i preduzme korake “kako albanski katolički kler na teritoriji samoproglašenog tzv. Kosova ne bi na ovaj način nepotrebno provocirao napetosti i skrnavio vjerske i kulturno-istorijske spomenike srpskog naroda.

To je “smiješna i apsurdna” igra Srbije, s obzirom na to da je “Kosovo gotova činjenica”, kaže Hodžaj.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO