Politika

PRIŠTINI TREBAJU SRBI U VOJSCI Obećavaće dobru platu, radno vrijeme, prevoz, beneficije...

Šta će biti sa Srbima koji žive na Kosovu i Metohiji, nakon što su prištinske vlasti usvajanjem zakona praktično otpočele proces transformacije Kosovskih snaga bezbjednosti u vojsku “države Kosovo”?

PRIŠTINI TREBAJU SRBI U VOJSCI Obećavaće dobru platu, radno vrijeme, prevoz, beneficije...
Foto: Profimedia

Da li će sada, biti gurani da postanu njen dio, ili će ipak, svako odlučivati da li želi da joj se priključi ili ne? Da li već sada mogu da se očekuju “vrbovanja” od strane albanskih političara i institucija?

U zakonima, koja su usvojena iako nisu u skladu sa kosovskim ustavnim rješenjem, ne pominju se Srbi pojedinačko, već manjine, koje bi, kako je predviđeno, trebalo da čine 10 odsto ukupnog broja pripadnika KBS.

Pridružiće se onaj ko bude želio jer je prema usvojenim zakonima vojska Kosova profesilonalna, bez obaveznog služenja vojnog roka – kaže izvor Blica iz kosovske skupštine.

Ne treba, kaže, biti iznenađen ako u narednom periodu krene kampanja da se Srbi priključe njihovim oružanim snagama,imajući u vidu odredbu o 10 odsto pripadnika manjina, a Srbi su na KiM najbrojnija.

– Vjerovatno će krenuti da pozivaju ljude da se priključe, da lobiraju, nude velike plate, a sve to da bi ispoštovali ono što su usvojili, da će vojska biti multietnička, da pokažu kako su svi dobro došli, i na kraju da pokažu da su država – priča izvor.

Koliko će se Srba odazvati, teško je procijeniti, imajući u vidu da je jedan broj njih proteklih mjeseci, kako su stvari između Beograda i Prištine krenule da se komplikuju, ovu službu napustilo.

Izvor Blica navodi da je situacija trenutno takva da Srba u redovima KBS ima 31, ali da ih je bilo 121. Svi ostali su, prema tim podacima, napustili službu.

Podaci su malo drugačiji ako se pita druga strana. Naime, kako je prije izvjesnog vremena rečeno na jednom skupu na KiM, prema podacima parlamentarne komisije za bezbjednost, u KBS je oko 300 Srba, i jedan broj njih, navodno, čeka novi konkurs da se priključi.

Kosovska vojska imaće 5.000 vojnika, tako da bi oko 500 njih trebalo da budu pripadnici manjina. Osim toga, onaj ko bude želio u službu, moraće da bude “građanin Republike Kosovo”, ali i da ispunjava određene uslove po pitanju fizičkih i drugih sposobnosti. Ukoliko budu primljeni, oni će imati platu, radno vrijeme, plaćen obrok, prevoz, zdravstvenu zaštitu, dodatak na plate, beneficije…

Sve ovo lijepo zvuči, međutim, u realnosti malo ko bi Srbima na KiM bio u koži. Sa jedne strane, oni žive u južnoj srpskoj pokrajini, sa druge za svoju zemlju smatraju Srbiju koja, osim na sjeveru, ni na jednom drugom dijelu KiM nema uticaja ni ingerencija. U takvoj situaciji, šta učiniti, prikloniti se drugoj takozvanoj državi, ili matici, sa kojom osim emotivnih veza nemaju previše dodira?