Politika

“PRITISAK NA SRBIJU” Dodik tvrdi da je ostavka Haradinaja NOVA FARSA međunarodne zajednice

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik ocijenio je večeras da mu ostavka Ramuša Haradinaja liči na dosadašnje farse koje je pravila međunarodna zajednica, a koja ima za cilj da se vrši dalji pritisak na Srbiju.

“PRITISAK NA SRBIJU” Dodik tvrdi da je ostavka Haradinaja NOVA FARSA međunarodne zajednice
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Dodik je, u izjavi RTS, rekao da sve ide ka tome da se “opera” još jednom biografija Haradinaja, da može ponovo da se vrati u politički život Kosova.

Mi Srbi ne smijemo da budemo naivni oko toga. Potpuno vjerujem da tu postoji konekcija i saradnja međunarodnog faktora i nekog ko vodi čitav taj projekat oko Kosova i samog Haradinaja. Izgleda veoma farsično kada kaže da ide tamo kao ime, a ne kao država. Čitava priča oko vlasti u Prištini ima teroristički predznak – naglasio je on.

Dodao je i da činjenica da Haradinaju nije presuđeno u Haškom tribunalu njega navodi da je riječ o farsi koja treba da vrši dodatni pritisak na Srbiju i Aleksandra Vučića.

Pročitajte još

Dodao je da je neophodno da “zajedno posvetimo više pažnje, jer to čitav srpski narod očekuje, posebno u RS, da se rješenje postavi kao svesrpsko pitanje”.

– Ne može biti rješenja za jedan narod koji ima sva prava na štetu države Srbije, a da jedan dio naroda u RS mora da ćuti i trpi torturu međunarodnog faktora koji mu je namijenio ulogu života u državi koja ne može da funkcioniše – rekao je Dodik.

Kaže da takse treba da se ukinu, ali to nije definitivno rješenje, već moraju da se nastave razgovori.

– Mislim da oko predsjednika Vučića i njegove pregovaračke pozicije treba da se okupe svi politički i nacionalni faktori Srbije i da podstaknu njegovu snagu, jer je očigledno da će međunarodna zajednica po ustaljenom okviru reći “imamo operaciju sa njima, oni nisu više tu, morate i vi nešto da učinite”. Znamo da je Vučić tvrd pregovarač i da nikakvih ustupaka na uštrb nacionalnih interesa za Srbe neće biti – objasnio je on.

Rekao je da treba težiti kompromisu i konsenzusu koji mora biti opšte prihvatljiv.