Politika

“Privreda Srbije se oporavlja dobrom dinamikom” Ana Brnabić na sastanku sa predstavnicima MMF

Premijer Srbije Ana Brnabić održala je u Beogradu sastanak sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda, na kojem je šef misije ove institucije Jan Kes Martejn rekao da se srpska privreda zbog krize izazvane pandemijom virusa korona oporavlja dobrom dinamikom, a da su ekonomski rezultati bolji od očekivanih.

“Privreda Srbije se oporavlja dobrom dinamikom” Ana Brnabić na sastanku sa predstavnicima MMF
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Na sastanak u Vladi Srbije Martejn je rekao da je MMF povećao projekciju privrednog rasta za Srbiju za ovu godinu sa šest, na 6,5 odsto, a da projekcija rasta BDP za narednu godinu iznosi 4,5 odsto, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Brnabićeva je podsjetila da je juče objavljen pozitivan izvještaj Evropske komisije o Srbiji i naglasila da je u oblasti vladavine prava napravljen napredak, prvi put poslije pet godina, da je Srbija na dobrom putu, ali da i dalje ima dosta toga što je potrebno da se uradi.

Ona je napomenula da će u narednim danima biti dostavljen Izvještaj o napretku postignutog u primjeni neriješenih preporuka Grupi država za borbu protiv korupcije (Greko).

Brnabićeva je dodala da je Venecijanska komisija usvojila pozitivno mišljenje o nacrtu akta o promjeni Ustava, da se ubrazano radi na reformi pravosuđa, kao i da se smanjuje broj zaostalih predmeta u sudovima.

Brnabićeva je istakla da je u Srbiji dvije doze vakcine primilo 52,5 odsto građana i da je neophodno da se poveća stopa vakcinacije kako bi se zdravstvena situacija stabilizovala.

Na stolu su bile i teme o budžetu za narednu godinu i reforma Poreske uprave, kao i situacija u energetici.

Brnabićeva je navela da je važno što je Srbija sačuvala svoje rezerve gasa i da postoji energetska sigurnost, a da je Srbija, u tom smislu, u boljoj situaciji od mnogih zemalja u Evropi i svijetu.

MMF je prethodne sedmice započeo prvu reviziju novog savjetodavnog aranžmana “Instrument za koordinaciju politika” koji je počeo da se sprovodi u junu 2021. godine i trajaće do kraja 2023. godine.

Cilj novog aranžmana je sprovođenje strukturnih reformi i održavanje makroekonomske i finansijske stabilnosti.

Prihvati notifikacije