Biznis

PROBIJEN NOVI “PLAFON” Cijena gasa u prvim minutama današnje trgovine zabilježila vrtoglav rast

Cijene gasa na berzi u Evropi, u prvim minutama današnje trgovine, zabilježile su vrtoglavi rast nadmašivši nivo od 3.000 dolara za hiljadu metara kubnih - pokazuju podacima sa "ICE" berze u Londonu.

PROBIJEN NOVI “PLAFON” Cijena gasa u prvim minutama današnje trgovine zabilježila vrtoglav rast
FOTO: ROMAN PILIPEY/EPA

Vrijednost aprilskih” fjučersa” prema indeksu najlikvidnijeg “TTF” čvorišta na otvorenim berzama premašila je 2.870 dolara i već za nekoliko minuta dostigla je 3.309,6 dolara, što je oko 30 odsto više od cijene zabilježene juče 2.560,7 dolara.

Zahtjevi za isporuku gasa na granici Rusije i Ukrajine tokom današnjeg dana iznose 109,5 miliona kubnih metara.

Ruski “Gasprom” svoje kapacitete posljednjih dana rezerviše na dnevnom nivou.

Kompanija je krajem jučerašnjeg dana rezervisala kapacitet od 290.000 metara kubnih na sat od ponuđenih 3,7 miliona, a tokom jutra je dokupila kapacitete u istom obimu.

Pročitajte još

“Gasprom” ima pravo da ih koristi od šest sati 8. marta do šest časova 9. marta po srednjoevropskom vremenu, pokazuju podaci aukcije na platformi “GSA Platforma”.

Eksperti povezuju porast potražnje za gasom sa rizicima koji su nastali nakon specijalne ruske operacije u Ukrajini, kao i usljed hladnijeg vremena u Evropi koje će se zadržati do kraja nedjelje.

Istovremeno, proizvodnja energije putem vjetra u EU je smanjena, pokazuju podaci “Vind Jurop”.

Ona je 7. marta iznosila 10,6 odsto od opšteg obima u EU, dok je tokom prošle nedjelje bila na srednjem nivou od 22,24 odsto.

Gasovod “Jamal-Evropa”, zajedno sa “Sjevernim tokom” i gasno-transportnim sistem Ukrajine jedan je od glavnih pravaca isporuka ruskog gasa u evropske države.

Prihvati notifikacije