Politika

PROBLEM IZMEĐU SRBIJE I CRNE GORE Palmer: Pitanje otvaranja granice rješavati u partnerskom odnosu

Crna Gora ima pravo da uspostavi parametre za to ko može da uđe u zemlju, u skladu sa epidemiološkim preporukama, i treba pažljivo da razmotri kako bi to moglo da utiče na odnose sa Srbijom, rekao je specijalni američki izaslanik za Balkan Metju Palmer.

PROBLEM IZMEĐU SRBIJE I CRNE GORE Palmer: Pitanje otvaranja granice rješavati u partnerskom odnosu
FOTO: GORAN SRDANOV/RAS SRBIJA

Palmer je za Glas Amerike izjavio da će Srbija i Crna Gora uvijek biti susjedi i da treba da nađu način da rješavaju ta pitanja u partnerskom odnosu.

Prema njegovim riječima, najvažnija poruka je da vlade dvije zemlje treba da razgovaraju i da postoje otvoreni kanali komunikacije.

Crna Gora svakako ima pravo da uspostavi parametre za to ko može da uđe u zemlju i postojaće epidemiološka komponenta u procesu donošenja te odluke. Treba i da pažljivo da razmotre kako bi to moglo da utiče na odnose sa važnim susjedom – kazao je Palmer.

Prema njegovim riječima, Crna Gora treba da razmotri i kako će to uticati na ljetnju turističku sezonu, s obzirom na važnu ulogu srpskih turista u crnogorskoj ekonomiji.

Pročitajte još

Crna Gora će u prvim danima juna otvoriti granice sa zemljama koje ispunjavaju kriterijume Instituta za javno zdravlje, najavio je ranije predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković.

Marković je rekao da je kriterijum najviše 25 oboljelih u odnosu 100.000 stanovnika i da će prvo biti otvorene granice za građane Hrvatske, Slovenije, Austrije, Njemačke, Poljske, Češke, Mađarske, Albanije i Grčke.

Odgovarajući na pitanja novinara o tome što prvih dana juna neće biti otvorene granice za građane BiH i Srbije, Marković je rekao da se otvaraju granice država koje imaju sličnu epidemiološku situaciju kao i Crna Gora.

Prihvati notifikacije