Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

PROBLEM NABAVKA POJEDINIH CITOSTATIKA U RS godišnje od karcinoma oboli 50 osoba do 18 godina

Društvo
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

U Republici Srpskoj godišnje od malignih bolesti prosječno oboli 50 osoba do 18 godina, ali su vidljivi pozitivni pomaci u borbi protiv ovih opakih bolesti, poručeno je danas u Banjaluci na Šestoj regionalnoj konvenciji mladih izliječenih od raka.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je da oni koji su se izliječili od malignih bolesti motivišu na stvaranje boljeg društva u cjelini.

– Društvo treba da pomogne onima koji su prošli takve stvari, jer oni daju snagu svima nama da u budućnosti ovaj zdravstveni sistem učinimo boljim – rekao je Šeranić novinarima u Banjaluci.

Šeranić je, govoreći o trenutnom stanju u vezi sa citostaticima u kliničkim centrima u Srpskoj, rekao da je ono zadovoljavajuće, ali da ima problema sa nabavkom pojedinih citostatika.

– Ima problema i sa javnim nabavkama i dostupnošću pojedinih lijekova, s obzirom da su određene količine njih izuzetno male. Zbog toga i neke veledrogerije koje vrše promet ovakve vrste lijekova nisu zainteresovane da nabavljaju tako male količine – rekao je Šeranić.

Prema njegovim riječima, onda je neophodno pribjeći određenim metodama, prije svega interventnom uvozu, kako bi se došlo do tih lijekova.

– To jeste problem tržišta, ne samo Republike Srpske, nego i BiH i zainteresovanosti pojedinih proizvođača za ovo tržište, ali sa šireg aspekta to je regionalni problem koji se u prethodnim periodima pokazivao i kada je riječ o vakcinama – naveo je Šeranić.

Šeranić je istakao da Univerzitetski klinički centar UKC Republike Srpske, Fond zdravstvenog osiguranja i Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite čine sve kako bi pacijentima obezbijedili adekvatan, kvalitetan i bezbjedan lijek.

Šef Odjeljenja hematoonkologije na Pedijatrijskoj klinici UKC Srpske Jelica Predojević Samardžić rekla je da je veoma važno okupljati pacijente koji su preživjeli malignu bolest i koji su izliječeni.

– Njihovo izlječenje je ono što naš posao čini vrijednim i daje nam stimulans za dalje aktivnosti – rekla je Samardžićeva i dodala da su uslovi za boravak ovih pacijenata u UKC-u poboljšani.

Prema njenim riječima, u Srpskoj od malignih bolesti prosječno godišnje oboli  50 osoba  do 18 godina i trenutno na ovom odjeljenju boravi njih osam koji su u različitim fazama liječenja.

Ona je navela i da im u procesu liječenja mnogo pomaže Roditeljska kuća u kojoj je smješten veliki broj pacijenata.

Osnivač aktivne grupe mladih liječenih od raka sa teritorije Srpske Miloš Malešević ocijenio je kao veoma važnu ovu konvenciju koja, kako je naglasio, učesnicima pruža priliku da shvate da nisu sami, da rak nije bauk i da postoji nada i za život poslije njega.

Prema njegovim riječima, Konvenciji, koja će trajati do petka, 30. avgusta, prisustvuje 48 mladih izliječenih od raka iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Sjeverne Makedonije i BiH.

Ovaj skup, koji ima edukativni karakter, organizuje Udruženje roditelja djece oboljele od malignih bolesti “Iskra” zajedno sa mrežom mladih liječenih od raka Republike Srpske “Mladice RS”.

Konvencija se održava pod pokroviteljstvom premijera Srpske Radovana Viškovića i Vlade Republike Srpske.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO