Politika

"PROBLEM NIJE U PISMU" Selaković otkrio šta je tačan razlog opoziva ambasadora Srbije u Poljskoj

Povod za opoziv ambasadora Srbije u Poljskoj Nikole Zurovca nije bio u sadržini pisma koje je potpisao, već u tome što o svom postupku nije obavijestio ministra, kojem odgovara za svoj rad, kaže ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.

"PROBLEM NIJE U PISMU" Selaković otkrio šta je tačan razlog opoziva ambasadora Srbije u Poljskoj
FOTO: RTRS/SCREENSHOT
Nikola Selaković

Zurovac je, naime, potpisao pismo podrške poljskoj LGBT zajednici sa još 40 ambasadora drugih zemalja, a da o tome nije obavijestio ministra Selakovića.

– Ambasador nikoga nije obavijestio o tome. Mi ne govorimo o predmetu pisma i njegovoj sadržini. Da izbjegnem sve insinuacije, nije u pitanju sadržina pisma, već propust ambasadora Srbije što pristupa nečemu o čemu ne obavještava onoga kome odgovara za svoj rad – rekao je Selaković na pitanje u vezi sa tim slučajem.

Selaković je naveo da svaki postupak ambasadora u zemlji u kojoj je akreditovan može da unaprijedi ili naruši bilateralne odnose Srbije sa tom zemljom i da upravo zato postoji složeni mehanizam u kojem je ambasador obavezan da se konsultuje o svemu sa matičnim ministarstvom.

– To je stvar koja ne smije da se dešava. Šta god da je potpisao, a da nije pitao, može da naruši neki odnos i to je problem – rekao je Slekaović.

Na pitanje da li to znači da mu vlada ne bi dozvolila da potpiše takvo pismo, Selaković je rekao da su to spekulacije šta bi bilo kad bi bilo, a da je u ovom slučaju riječ o radnoj i profesionalnoj discipline što je, kaže, glavni problem.

Prihvati notifikacije