Banjaluka

Problemi u vladajućoj većini u Skupštini grada: DEMOS traži direktorske pozicije (FOTO)

U Banjaluci trenutno ima mnogo neriješenih pitanja, a jedno od njih su i odnosi unutar većine u Skupštini grada.

Problemi u vladajućoj većini u Skupštini grada: DEMOS traži direktorske pozicije (FOTO)
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Kako saznaje Srpskainfo, pojedine partije, kao što je DEMOS, nisu zadovoljne što još nije zvanično određena raspodjela direktorskih i drugih funkcija, po stranačkoj liniji, na nivou Banjaluke.

Većinu u Skupštini grada čine odbornici SNSD, SP, Ujedinjene Srpske, DEMOS i odbornik nacionalnih manjina. Do sada su ovi članovi i prije konstituisanja novog saziva gradskog parlamenta imali dogovorenu podjelu funkcija na lokalnom nivou: predsjednika Skupštine grada i potpredsjednika, direktora gradskih preduzeća i ustanova, te načelnika odjeljenja. Raspodjela se obavljala na osnovu broja odbornika koji jedna partija ima u gradskom parlamentu.

Ta praksa nije nastavljena nakon proteklih lokalnih izbora zbog čega je, kako saznaje Srpskainfo, DEMOS nezadovoljan.

Čak su prije nekoliko dana uputili zvaničan dopis SNSD kao nosiocu koalicije u kojem su tražili da se to pitanje što prije rješi. Problem je, kako saznajemo, što ova partija nema nijednu funkciju u Banjaluci. Zadnji član DEMOS koji je držao određenu funkciju na lokalnom nivou je bio Boran Bosančić. On je bio dio uprave gradskog “Vodovoda”, koju je nedavno smijenio Nadzorni odbor ovog preduzeća.

Kako saznajemo, DEMOS želi pokrenuti ovo pitanje sa mrtve tačke, kako ne bi ostali praznih ruku.

Prvo, jer je suprotstavljena politička opcija, koju predvodi gradonačelnik Draško Stanivuković, već odavno počela da raspoređuje svoje kadrove.

Naime, Stanivuković je svoje kadrove već postavio na čelu preduzeća “Akvana” i “Vodovod”, s tim da se u tim preduzećima našlo mjesta i za one partije koje ga podržavaju. Naime, u preduzeću “Vodovod” je za izvršnog direktora za tehničke poslove imenovan kadar SDS (Željko Raljić), a za izvršnog direktora za ekonomski razvoj, strateško planiranje i analizu, kadar SPS (Čedo Ševarika).  

Pročitajte još

Drugi razlog je to što su partije, koje su dio većine u Skupštini grada, već rasporedile svoje kadrove na pojedinim pozicijama, a za DEMOS “za sada nema nigde mjesta”.

Kako nezvanično saznajemo, DEMOS želi da njihov kadar zauzme poziciju direktora Centra za socijalni rad ili Centra za razvoj i unapređenje sela. Na čelu ovih organizacija se nalaze kadrovi SNSD, Irena Joldžić i Draško Ilić.

U DEMOS su potvrdili da samo traže da se situacija razjasni.

– Mi smo mali dio koalicije, ali nismo nebitni. Problem je što DEMOS u ovom momentu nema ništa, a sve stranke imaju svoje predstavnike; SP ima direktora gradskih vrtića (Jelena Kurtinović), Ujedinjena Srpska direktore Gradske razvojne agencije (Mario Milanović), te Turističke organizacije grada Banjaluka (Irena Radojević) i Sekretara Skupštine grada (Igor Šukalo). Mi samo hoćemo da se stavi na papir šta ko može dobiti – kazao je predsjednik GO DEMOS Banjaluka i odbornik u Skupštini grada, Slobodan Stanarević.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

On kaže da su već imali sastanak na tu temu prije nekoliko mjeseci sa predstavnicima koalicije, te da je tada dogovoreno da se to pitanje treba riješiti. Međutim, to se nije dogodilo, ali Stanarević vjeruje da će se riješiti u budućnosti. 

Kontaktirali smo predsjednika GO SNSD, Vladu Đajića, da čujemo kada se očekuje rasplet ove situacije, te da li je u trenutnoj političkoj situaciji uopšte moguće pričati o raspodjeli funkcija na nivou grada. On nije odgovarao na telefonske pozive redakcije Srpskainfo.

Izvori bliski SNSD su potvrdili za Srpskainfo da je danas planiran sastanak predstavnika gradskih odbora partija koje čine većinu u Skupštini grada.

– Na tom sastanku bi trebalo, između ostalih, biti određeno koje funkcije će pripasti DEMOS – kazali su dobro obaviješteni izvori.

Žiranti

Slobodan Stanarević se osvrnuo i na političku krizu u kojoj se Banjaluka nalazi. Odbornici većine u Skupštini grada su odlučili da ne prisustvuju zasjedanjima gradskog parlamenta zbog, kako su naveli, “prijetnji i ucjena gradonačelnika, te dok se ne postigne dogovor oko raspodjele novca u Nacrtu rebalansa budžeta grada”.

– Treba sjesti i porazgovarati o svemu unutar svih partija u Banjaluci. Za budžet nas niko nije pitao da li imamo nekakav prijedlog ili zahtjev. Građani gube zato što nema dogovora, a moglo se dogovoriti; ima prostora za to – rekao je Stanarević i napomenuo da je jedino rješenje svih problema u Banjaluci kompromis.

Kaže da nije protiv zaduživanja, jer to, kako navodi, omogućava razvoj grada.

– Više puta sam ponovio da se od nas očekuje da budemo žiranti, a u ovom slučaju Skupština ima tu ulogu. Žiranti često odgovaraju za kredite, pa kada smo već žiranti zašto ne možemo predložiti projekte koji bi se iz tih sredstava mogli finansirati – naveo je on.

Prihvati notifikacije