Svijet

PRODAJU TAJNE DOKUMENTE Novi skandal u obavještajnoj službi

Austrijska savezna služba za zaštitu ustavnosti i borbu protiv terorizma (BVT) nalazi se u stalnoj krizi, pošto u javnost neprestano dospijevaju informacije o novim skandalima.

PRODAJU TAJNE DOKUMENTE Novi skandal u obavještajnoj službi
FOTO: EMISIJE RTVOJVODINE/YOUTUBE/SCREENSHOT

Ovaj put je investigativna platforma “Bure bez dna” otkrila aferu koja bi mogla da ima posljedice i po odlazećeg direktora, još prije nego što se “odmetne” u penziju.

Državno tužilaštvo trenutno vodi istragu protiv visokog službenika BVT koji je proslijeđivao strogo tajne informacije iz jednog tajnog dokumenta u vezi sa istragom o kupovini aviona Eurofajter jednoj agentkinji.

Tužilaštvo polazi od toga da je obaveštajac za to dobijao i novac.

Visoki obaveštajac je prikupio veliku količinu informacije o jednom lobisti koji se bavi naoružanjem, pa je taj agent čak ilegalno pratio i članove porodice te osobe.

Prema platformi, on je te informacije proslijeđivao dalje, a među njima su bila saznanja da ima kontakte sa vojnom obavještajnom službom Austrije, sa njemačkim BND i izraelskim Mosadom, ali i dobar odnos sa dva savezna političara.

“Dodatni” posao svog službenika, koji je prodavao škakljive informacije fizičkim licima, internim organima BVT očigledno nije bio poznat.

Istražni organi Savezne službe za borbu protiv korupcije (BAK) procjenjuju da je na taj način službenik BVT između 2011.i 2016.dodatno zaradio do 100.000 evra.

BVT je u proteklih godinu dana uzdrman sa više velikih skandala.

Tako je otkriveno da je provjera BVT od strane prijateljskih obaveštajnih službi iz članstva Bernski klub, kojem pripada i britanski MI6, pokazala da postoje ogromne bezbjednosne rupe u IT sistemu, kao i bezbjednosti zgrade austrijske obavještajne službe.

Zatim se ispostavilo da je njemački konsultant, koji je bio angažovan za praćenje primene reforme BVT imao i odlične kontakte sa kompanijom Vajerkard (Wirecard), čiji Žypady— je izazvao buru u čitavom svijetu, prenosi Blic.