Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Nastavnik matematike za SRPSKAINFO: Nastava na daljinu je učenicima zanimljivija

Digitalna Srpska
Autor:

Foto: RTRS/YouTube/Screenshot

Organizovanje nastave na daljinu kod nas nije potpuna novost, a počelo je na neki način prije desetak godina, kada je profunkcionisala interaktivna platforma eUčionica. I mada ne može biti zamjena za “živu” interakciju sa učenicima u školi, u ovakvim situacijama je spasonosan metod.

Tako nastavu na daljinu, koja je za osnovce u RS počela prošle sedmice, vidi Branko Stupar, nastavnik matematike i fizike iz Banjaluke i jedan od pionira upotrebe tehnologije u nastavi kod nas. Sanjim smo, kao stručnjakom u ovoj oblasti, razgovarali o izazovima i efektima koji se mogu očekivati od ovog vida nastave. On je i jedan od nastavnika koji trenutno u RS drže časove pred TV kamerama.

U obrazovanju je već 15 godina, a gotovo jednako toliko u nastavi se pomaže tehnologijama, kako bi djeci matematiku približio i učinio zanimljivijom. Dobitnik je brojnih priznanja za inovacije i unapređenje vaspitno-obrazovog procesa, a posjeduje licence Majkrosofta i Intela za e-učenje.

Priznanja

Dobitnik je i Zlatne plakete Nikola Tesla, a javnost u RS ga je upoznala kada je prije deset godina pobijedio na prvom takmičenju za najbolji elektronski čas, te svoju školu OŠ “Georgi Stojkov Rakovski”, Banjaluku i BiH uspješno predstavio i na evropskom takmičenju za najbolji elektronski čas u Berlinu.

Sva to je bilo i razlog da se odmah odazove na poziv za izvođenje nastave na daljinu, koja je pokrenuta zbog pojave virusa korona u RS.

– Iskustvo je jedan razlog, ali sam to uradio prvenstveno zbog učenika, jer to smatram svojom profesionalnom, ali i ljudskom odgovornošću, pogotovo u ovakvim situacijama. Moram iskreno pohvaliti i odnos samih učenika, ali i roditelja prema novom načinu izvođenja nastave, kako za njih, tako i za nas. Naravno, moramo biti svjesni da, koliko god se trudili, neće biti savršeno, propusta i poteškoća ima, ali obrazovanje je proces i svima je potrebno mnogo strpljenja, zalaganja i dobre volje – kaže ovaj inovativni nastavnik za Srpskainfo.

Lakša komunikacija

Tehnologiju je odavno prihvatio kao sastavni dio života, a smatra je dragocjenom, jer olakšava pristup informacijama i komunikaciju.

– U našem poslu može biti izuzetno korisna. To se pokazalo i u ovoj situaciji, kada je bilo potrebno brzo djelovati. A kao i u svemu, i u procesu obrazovanja, kvalitet organizovanosti i znanje su preduslov uspješnosti – ističe Stupar.

Ovakav vid nastave je, objašnjava, veoma zahtjevan, pa su potrebni stručni kadrovi, a pripremanje za takve časove traži posjedovanje određenih tehnologija i jako mnogo vremena.

– Koliko će učenici usvojiti znanja pitanje je na koje je i inače teško dati odgovor, pogotovo u ovakvoj situaciji. Mislim da je to individualno, zavisno koliko uspiju da se prilagode, ali ne želim da sumnjam da će uspjeti. Po prvi put, osim za zabavu, i oni ozbiljno koriste tehnologiju za učenje. Koliko ozbiljno tome pristupe, poslušaju uputstva i savjete, utoliko će biti i uspješniji. Njima je definitivno ovakav vid komunikacije i učenja zanimljiviji. Mada lično mislim da je živa interakcija, naravno potpomognuta tehnologijom u kvalitativnom pogledu, nezamjenjiva u nastavi – ističe nastavnik.

Svi možemo izvući bitne pouke

– Organizovanje nastave na daljinu je započelo prije desetak godina, kada sam, u saradnji Ministarstva prosvjete i Lanaka, održao prvi takav čas i kada je profunkcionisala platforma eUčionica. Zbog čega je došlo do zastoja u tom procesu ne znam, ali moramo biti svjesni da je to dugotrajan proces, koji zahtijeva znatna materijalna ulaganja, ali i dinamično i stimulisano učešće više učesnika. Potrebno nam je mnogo zalaganja, strpljenja, saradnje i međusobnog razumijevanja da bismo i iz ove situacije izvukli pouke koje će nam svima pomoći u unapređenju kvaliteta obrazovnog procesa – ističe Stupar.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO