Politika

"Program reformi propisuje da se pitanje članstva ne prejudicira" Kovačević poručuje da put prema NATO ne postoji

Željko Komšić je duboko frustriran činjenicom da je prilikom usvajanja Programa reformi morao prihvatiti rješenje kojim su on i Šefik Džaferović postali prvi predstavnici FBiH još od 1992. godine koji su se odrekli eksplicitnog opredjeljenja prema članstvu u NATO.

"Program reformi propisuje da se pitanje članstva ne prejudicira" Kovačević poručuje da put prema NATO ne postoji
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Rekao je ovo savjetnik za unutrašnju politiku srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjendištva BiH Milorada Dodika, Radovan Kovačević.

– Zato on sada pokušava da svaki dokument koji se na bilo koji način tiče NATO-a iskoristi kao neki navodni dokaz da je BiH opredijeljena prema članstvu. Od toga nema ništa – rekao je Kovačević za Srpskainfo.

On je napomenuo da se Komšić poziva na Individualni partnerski program koji objavljuje NATO. O čemu se zapravo radi?

– Radi se o jednom inoviranom pristupu od strane NATO procesu saradnje sa partnerima, gdje je ideja da se različiti programi saradnje koji su razvijani od uvođenja Partnerstva za mir za svakog partnera ujedine u jedan dokument, pod nazivom Individualni partnerski program ili ITPP – ističe Kovačević.

On dalje objašnjava da za svakog partnera NATO sastavlja poseban ITPP, uključujući i Srbiju, pa čak i neke zemlje koje su uz Rusiju članice Organizacije za kolektivnu bezbjednost, ali su kao i BiH članovi Partnerstva za mir.

– U slučaju BiH, taj ITPP je, jasno je navedeno, baziran na Programu reformi iz 2019. godine i on u pogledu članstva apsolutno uvažava ono što propisuje Program reformi, a Program reformi propisuje da se pitanje članstva ne prejudicira i da je ostavljeno po strani – rekao je Kovačević.

Dodaje da se takav Program reformi sada implementira.

– Jedino novo što je poslano iz BiH jeste Izvještaj o implementaciji tog Programa reformi. Kao što je javnosti poznato, formirana je i Komisija za saradnju sa NATO, a ugašena komisija za integraciju, koja je postojala ranije, jer od Programa reformi koji je usvojio Milorad Dodik, NATO integracije više ne postoje – naveo je Kovačević.

On ističe da jedino Komšić pokušava na neki samo njemu poznat način protumačiti i dokazati jednom vrlo neutemeljenom verbalnom akrobatikom da put prema NATO još uvijek postoji.

– Nije ovo traženje indicija u policijskoj istrazi ili dokazivanje matematičke teoreme. Važno je ono što piše, a piše da se pitanje članstva ne prejudicira. To je pozicija koja obavezuje sve, pa i Komšića, koji u svojoj frustraciji bespotrebno pokušava stvoriti tenzije – zaključio je Kovačević.

Prihvati notifikacije