Svijet

PROJEKAT KOJI MNOGE ZABRINJAVA Naučnici i Bil Gejts istražuju BLOKIRANJE sunčeve svjetlosti

Naučnici sa Harvarda rade na slanju balona iznad Švedske.

PROJEKAT KOJI MNOGE ZABRINJAVA Naučnici i Bil Gejts istražuju BLOKIRANJE sunčeve svjetlosti
FOTO: LUDOVIC MARIN / POOL/EPA

Njihov cilj je da ustanove hoće li blokiranje sunčeve svjetlosti koje direktno utiče na Zemlju pomoći u borbi protiv globalnog zagrijavanja.

Prvo testiranje, koje bi se moglo dogoditi početkom 2022. godine, finansijski je podržao i osnivač Majkrosofta Bil Gejts.

Ovaj prvi test bio bi samo test balona i instrumenata koji bi se koristili u eksperimentu. Naučnici bi proučavali hemijske reakcije u stratosferi kroz balon koji bi letio 10 kilometara iznad Zemlje. Projekat su finansirali privatni donatori, a sada im se pridružio Bil Gejts, piše Hina, prenosi portal Kapital.

Krajnji cilj projekta je korišćenje balona za slanje reflektujućih čestica u atmosferu u nadi da će blokirati ili ograničiti direktnu sunčevu svjetlost na Zemlju i smanjiti efekte globalnog otopljenja.

Projekat finansira Univerzitet Harvard i njegov istraživački program solarnog geoinženjeringa, a djelom ga finansira i pomenuti Gejts, kao i grupa investitora u rizični kapital.

Ako SCoPEx-ov eksperiment uspije, to bi mogao biti važan korak u promjeni obrasca globalnog otopljenja, kažu naučnici, ali neki su zabrinuti da bi projekat mogao dati zabludu o borbi protiv pomenutih globalnih promena.

Izražena je najveća zabrinutost da bi reflektovanje sunčeve svjetlosti moglo promijeniti stvari poput vremenskih obrazaca i rasta biljaka.

Cilj projekta je puštanjem balona u stratosferu otpustiti oko dva kilograma prirodnih hemikalija, poput kalcijumovog karbonata i sulfata.

Njihovim puštanjem stvorila bi se takozvana “poremećena vazdušna masa” koja bi bila duga oko jedan kilometar i široka 100 metara. Naučnici bi izmjerili disperziju hemikalija i ispitali koliko je ovaj alat djelotvoran u borbi protiv globalnog zagrijavanja.

Čak i da taktika uspije, takav bi se pristup morao primenjivati u cijelom svijetu, a nije jasno koje bi se zemlje složile sarađivati, koliko bi velike posljedice imale na divlje životinje i biljni svijet.