Gradovi

PROJEKAT VRIJEDAN 100 MILIONA KM Počinje izgradnja nove bolnice u Doboju (VIDEO)

Počinje izgradnja nove bolnice u Doboju. Kineska kompanija Čajna Sinofarm, koja je partner u ovom projektu, posao gradnje dodijelila je domaćoj firmi.

PROJEKAT VRIJEDAN 100 MILIONA KM Počinje izgradnja nove bolnice u Doboju (VIDEO)
FOTO: RTRS

Bolnica u Doboju je kapitalni projekat vrijedan skoro 100 miliona maraka. Gradnja bi trebalo da bude završena za oko dvije i po godine.

Nova bolnica u Doboju jedan je od najznačajnijih poduhvata Vlade Republike Srpske u zdravstvenom sistemu s ciljem pružanje kvalitetnih zdravstvenih usluga za više od 250.000 građana dobojske regije.

Gradilište nove bolnice je spremno. Svi pripremni radovi već su završeni, kranovi i kontejneri postavljeni. Zahtjevan projekat gradiće domaća firma “Građ-promet” Doboj, kojoj je kineska kompanija Sinefarm ukazala povjerenje. Prvi zadatak im je izgradnja građevinske konstrukcije. Radovi počinju 1. decembra i trajaće do avgusta sljedeće godine.

– Imamo tu dosta posla, da izgradimo kompletnu betonsku konstrukciju, to je negdje oko 16 hiljada kubika betona i oko milion i šesto kilograma armature – kaže tehnički direktor ovog građevinskog preduzeća Marinko Ilić.

Početak izgradnje bolnice označio je kraj prve faze kapitalnog projekta u kojoj su riješeni imovinski odnosi, urađen projekat i riješena papirologija. Za koji dan biće završena i građevinska dozvola.

– Dobili smo sve potrebne saglasnosti, od Voda Rebublike Srpske, Elektroprivrede, Vodovoda, Toplane… Odjeljenje za urbanizam trenutno obrađuje  projektnu dokumentaciju i u fazi je izdavanja građevinske dozvole – kaže gradonačelnik Doboja Boris Јerinić, prenosi RTRS.

Nova bolnica imaće sve službe pod jednim krovom. Urgentni blok biće savremeno opremljen, a sve operacione sale biće na jednom mjestu.

Mladen Gajić, direktor ЈZU Bolnica “Sveti apostol Luka” ističe da će u novoj bolnici biti i angio-sala, koja je dobojskoj regiji prijeko potrebna.

Nova bolnica raspolagaće sa 464 kreveta, smještena u dvokrevetnim, trokrevetnim ili apartmanskim sobama. Prostiraće se na 25.000 kvadratnih metara. Imaće prizemlje i šest spratova, a na krovu zgrade helidrom.