Banjaluka

PROMJENA PLANA Azil za pse sele na Manjaču

Umjesto planirane gradnje azila u Motikama, nadležni u Gradskoj upravi odlučili su da ovaj objekat ipak podignu u sklopu Razvojno-edukativnog centra na Manjači, kojim gazduje Centar za razvoj poljoprivrede i sela.

PROMJENA PLANA Azil za pse sele na Manjaču
FOTO: GORAN ŠURLAN/ RAS SRBIJA

Azil za napuštene životinje nalazi se bukvalno na deponiji u Ramićima, i već deset godina se govori o njegovom izmještanju. Plan je bio da se takav objekat napravi u Motikama, međutim kako se u međuvremenu i ovo naselje dosta izgradilo i naselilo, stanovnici su se pobunili protiv te odluke.

Savjet mjesne zajednice dostavio je u Gradsku upravu čak dvije peticije mještana koji su se usprotivili azilu u svom komšiluku.

Kada se planirala izgradnja azila u Motikama, taj dio grada nije bio izgrađen i nikome nije smetalo. Uvažili smo zahtjeve građana i pronašli najbolje rješenje koje ne ugrožava nikoga, a to je u okviru REC Manjača – potvrdio je načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar, dodajući da će u izgradnju i opremanje objekta za pse biti utrošeno 100.000 KM.

Ove sedmice, raspisana je i javna nabavka za gradnju novog azila, koji će se prostirati na oko 900 kvadratnih metara.

Prihvatilište za pse u Ramićima je privremeno sklonište napravljeno pored deponije i već dugo ima problema sa nedostatkom prostora za smještaj životinja bez nadzora.

Bilčar ističe da je od izuzetne važnosti da se u novom azilu obezbjede humaniji uslovi za boravak napuštenih pasa.

– U međuvremenu, postojeći azil u Ramićima će  funkcionisati kao privremeni, odnosno kao dnevni smještaj pasa, koji bi se potom odvozili na Manjaču. Na taj način bi se smanjili troškovi poslovanja a Higijeničarska služba bi bila mnogo efikasnija- zaključio je načelnik Bilčar.