Banjaluka

PROMJENE NA ČELU GRADSKOG GUBITAŠA Sudbina "Akvane" u rukama novog direktora

Za v.d. direktora javnog preduzeća "Akvana" u Banjaluci imenovan je Velibor Vukajlović. On bi trebao da izvuče preduzeće iz blokade i smanji milionske gubitke, ali za sada nije poznato kakav je njegov plan.

PROMJENE NA ČELU GRADSKOG GUBITAŠA Sudbina "Akvane" u rukama  novog direktora
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

U igri je milionski vrijedna imovina na atraktivnoj lokaciji i sudbina radnika, koji su prethodnih mjeseci bili bez redovnih primanja.

Kulminacija problema se mogla vidjeti u utorak kada je objavljeno da se ovo preduzeće nalazi u blokadi, jer je Poreska uprava RS zbog dospjelih, a neizmirenih poreskih obaveza, dostavila rješenje “Akvani” o prinudnoj naplati dospjelih poreskih obaveza.

Podrška

U kratkom telefonskom razgovoru za Srpskainfo Vukajlović je rekao da ima podršku novog gradonačelnika.

Naveo je da ne može više govoriti o konkretnim koracima koje planira preduzeti, kako bi pokušali izvući iz poteškoća ovog gubitaša.

FOTO: FOTO: RAS SRBIJA
FOTO: FOTO: RAS SRBIJA

Kada je u pitanju trenutna situacija s Poreskom upravom RS, Vukajlović je rekao je da se tu “nema šta puno reći”.

– Poreska je poslala nalog za blokadu i to je to – rekao je on.

Pročitajte još

Prema do sada dostupnim informacijama, Vukajlović je kadar PDP, a na proteklim izborima se kandidovao za odbornika. Međutim, nije dobio dovoljan broj glasova za ulazak u gradski parlament. Po zanimanju je diplomirani pravnik, a 13 godina je radio u Javnoj ustanovi Sportski centar „Borik“, sve do 2019.

Sudbina u tri ruke

Za gradonačelnika Banjaluke, Draška Stanivukovića, sudbina “Akvane” je u tri ruke.

– Jedna je gradska, koja je prijateljska, druga je od dobavljača, za koju smo postigli dogovor da bude prijateljska, a treća je od Poreske uprave, koja je prekršila dogovor i odlučila da blokira ovo preduzeće – poručio je Stanivuković.

Iz Poreske uprave  RS je saopšteno da je JP “Akvani”, kao i svakom drugom poreskom obvezniku koji ima dospjele, a neizmirene poreske obaveze, nakon opomene dostavljeno rješenje o prinudnoj naplati dospjelih poreskih obaveza.

Naveli su da ukupne dospjele, a neizmirene obaveze ovog poreskog obveznika iznose oko 350.000 KM i odnose se na obaveze za poreze i doprinose iz 2020. godine. Dodali su da ovaj poreski obveznik ima i obaveze po osnovu reprograma iz 2014. godine u iznosu od oko 80.000 KM, čija naplata je prolongirana na osnovu Uredbe sa zakonskom snagom o poreskim mjerama za ublažavanje ekonomskih posledica nastalih usljed bolesti kovid-19 izazvane korona virusom.

Mitrović: Radio sam savjesno i pošteno

O trenutnoj situaciji u “Akvani” se oglasio i bivši direktor Vedran Mitrović, koji je bez ove funkcije ostao dolaskom novog gradonačelnika.

– Doprinose smo prestali plaćati od marta 2020, jer nismo imali dovoljno sredstava. Zbog pojave virusa korona firma nije radila dva mjeseca, a poslije toga smo radili pod mjerama – naveo je on i naveo da je rezultat toga bio pad sopstvenih prihoda, koji je bio veći od 500.000 KM.

Dodao je da je sve radio savjesno i pošteno, u skladu sa svim zakonskim procedurama.

– Nadzorni odbor i skupština preduzeća redovno su usvajali izveštaje o poslovanju. Glavna služba revizije je 2017. godine izvršila reviziju poslovanja preduzeća i dala nam mišljenje sa rezervom, najviše zbog ugroženosti stalnosti poslovanja – istakao je on i naglasio da je u toku njegovog mandata smanjen broj radnika sa 98 na 61.

Prihvati notifikacije