Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

PROMOCIJA ISTORIJSKIH TVRĐAVA I Kastel na listi turističkih bisera Balkana

Banjaluka
Autor:

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Banjalučka Tvrđava Kastel, uz još tri tvrđave u Srbiji, Crnoj Gori i Albaniji, uvrštena je u evropski projekat “Kreativ histori balkans tur” (Creative History Balkans Tour) koji promoviše kulturno nasljeđe i turističke potencijale u regionu.

Projektom se promovišu četiri istorijske tvrđave – Kastel u Banjaluci, Petrovaradin u Novom Sadu, Stari grad u Budvi i Rozafa u Skadru, saopšteno je iz banjalučke Gradske uprave. Idejni tvorac ovog projekta je “Egzit fondacija” iz Novog Sada, a Milica Đilas iz ove organizacije naglasila je da je glavni cilj ovog projekta ujedinjenje regiona u očuvanju bogate istorijske i kulturne baštine Balkana.

– Smatramo da tu baštinu treba čuvati, ali i unapređivati. Zbog toga smo i pokrenuli projekat povezivanja četiri balkanske tvrđave kako bi one bile što bliže savremenim turistima – naglasila je Đilas na prezentaciji ovog projekta u Kamenoj kući na Kastelu. Đilas je dodala da će u okviru ovog projekta, između ostalog, biti izrađene internet prezentacije sve četiri tvrđave.

Šef Odsjeka za međunarodnu i regionalnu saradnju grada Banjaluka Dijana Grbić istakla je da je gradska administracija u protekle dvije godine učinila mnogo da tvrđava Kastel oživi, ali da je u tom pogledu ostalo još mnogo posla.

Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

Grbićeva je rekla da je grad prihvatio učešće u ovom projektu da bi dodatno promovisao tvrđavu Kastel, ali i Banjaluku uopšte.

– Ovo je izuzetna prilika da kroz jedinstvenu platformu i kanale komunikacije dopremo do novih korisnika i dodatno promovišemo naše turističke potencijale – rekla je Grbićeva.

Direktor Fondacije “Evropska prijestonica kulture 2024” Marko Bilbija rekao je da ovaj projekat na specifičan način posmatra uloge tvrđave u životu jednog grada, gdje tvrđava nije samo turistički, već i veliki kreativni kulturni potencijal.

– Mi kroz naš projekat tvrđave vidimo kao mjesta susreta što korespondira i sa našim sloganom “Suprotnosti se privlače”. Konkretno, ovdje imamo slučaj da se privlače istorija i budućnost, nasljeđe i kreativna industrija – kaže Bilbija. On je rekao da je ovaj projekat odlična prilika da se vidi kako je Egzit fondacija doprinijela Novom Sadu da postane Evropska prijestonica kulture 2021. godine, ali i da pošalje snažna poruku na međunarodnom planu.

Projekat “Kreativ histori balkans tur”, uz finansijsku podršku EU i Savjeta za regionalnu saradnju, ima za cilj unapređenje međusobne saradnje u regionu kroz unapređenje kulturnog turizma.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO