Kultura

Promocija knjige Vladimira Đukanovića: Monografija kao vodič za postavku “Kočićevo ognjište”

U Muzeju Republike Srpske 22. avgusta u 11 časova održaće se promocija monografije Vladimira Đukanovića, “Zmijanje – Kočićevo ognjište“.

Promocija knjige Vladimira Đukanovića: Monografija kao vodič za postavku “Kočićevo ognjište”
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

Na promociji će govoriti istoričar Željko Vujadinović. Monografija je sastavljena iz tri dijela, prvi dio prikazuje tradicionalnu arhitekturu na Zmijanju, drugi dio se odnosi na tradicionalni način stanovanja, odnosno porodičnu zadrugu, a treći dio je posvećen člancima Milana Karanovića koji su nastali između 20-ih i 30-ih godina prošlog vijeka, a koji se odnose na Zmijanje i na Petra Kočića.

Ova monografija je nastala u sklopu projekta „Kočićevo ognjište“, gdje pripremamo zavičajnu zbirku u Strčićima, a mogla bi biti jedan svojevrstan vodič kroz stalnu postavku, zato smo je prikazali kroz ove tri cjeline. Prvo su prikazane kuće, pa smo prikazali razvoj arhitekture, u drugom dijelu kako se stanovalo, odnosno porodična zadruga, dok je treći dio prikaz članaka Milana Karanovića o Petru Kočiću, koji su manje poznati – objasnio je Đukanović.

Cilj monografije je da bude svojevrsni vodič stalne postavke Kočićevog ognjišta u Stričićima.

– Monografija je sastavljena iz mojih ranijih radova, a štampana je u toku ove godine, kao i uvijek kada radimo promociju svih materijala povodom Kočićevog zbora. Ona je plod svih mojih ranijih istraživanja koja sam radio vezano za Zmijanje, počevši od Zmijanjskog veza, tradicionalne arhitekture, porodične zadruge, tradicionalnog načina privređivanja – dodao je.

Kako kaže, najupečatljiviji dio monografije su članci Milana Karanovića.

– To su članci koji su objavljeni u Politici. On je dosta pisao i objavljivao u stručnim časopisima i njegovi su radovi poznati, ali ovi članci nisu toliko poznati široj javnosti. Za mene je veoma bitan jedan članak gdje se govori kako je nastao manastir Gomionica, zatim o junacima Petra Kočića. To je najupečatljiviji dio knjige – rekao je.

Iz Zemaljskog muzeja u Sarajevu dobili su i fotografije koje je Milan Karanović fotografisao prilikom svojih istraživanja. Članci su prethodno bili objavljeni u novinama ali bez fotografija, pa su ovom prilikom ilustrovani orginalnim fotografijama. Na njima je prikazana rodna kuća Petra Kočića, junaci Petra Kočića, tu si i fotografije manastira Krupa, Gomionica i druge.

– Otkad radim u Muzeju RS bavim se ovom tematikom. Moja prva izložba 2003. godine bila je Porodična zadruga na Zmijanju. Izučavanjem Zmijanja se bavim konstanstno, pored drugih aktivnosti koje svakodnevno radim. Ovo je samo jedan dio mojih terenskih istraživanja koja sam htio da prikažem kao svojevrsni vodič kroz zbirku Kočićevo ognjište na Stričićima – rekao je Đukanović.

Na promociji knjige biće prikazana i dokumentarna emisija iz serijala Karavan nastala 60-ih godina u kojoj se govori o Zmijanju.

– Moja monografija i zbirka na Stričićima su veoma bitne jer na najstručniji način prikazuju tradicionalni način stanovanja, ali i život i rad Petra Kočića. Želimo najmlađim generacijama da prenesemo našu istoriju i tradiciju. Već nam se dosta srednjoškolaca i studenata javlja jer rade seminarske ili stručne radove i treba im materijal. Takođe i iz drugih gradova dolazi omladina koja je zainteresovana za ovu temu. Imali smo i saradnju sa jednim momkom iz Prnjavora u vezi razvoja zavičajne zbirke – dodaje.

„Soba sjećanja na Petra Kočića“

Raznovrstan program najavljen je za 54. „Kočićev zbor“, koji će biti održan od 19. do 25. avgusta na tri lokacije – u Banjaluci, Stričićima i Beogradu.

Inovativnim projektom pod nazivom „Soba sjećanja na Petra Kočića“, u ponedjeljak, u 20 časova u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske, zvanično će početi ovogodišnji, 54. Kočićev zbor.

Izložba upriličena u „Sobi sjećanja na Petra Kočića“, kako ističu u Biblioteci, prati Kočićev životni put, s posebnim osvrtom na njegov književni i politički rad.

Jedna od ovogodišnjih novina jeste i koncept svečane akademije 24. avgusta. Nakon zvaničnog dijela i uručivanja “Kočićeve nagrade” na programu je polučasovni koncert operskog pjevača Olivera Njega uz klavirsku pratnju Nevene Živković. Tradicionalna manifestacija „Kočićev zbor“ se održava od 1965, u posljednjoj nedjelji avgusta i uvrštena je u Kalendar kulturnih manifestacija grada Banjaluka.