Svijet

PRONAĆI I KAZNITI ODGOVORNE Savjet Evrope poziva hrvatske vlasti da zaustave nasilje nad migrantima

Komesar Savjeta Evrope (SE) za ljudska prava Dunja Mijatović izjavila je da hrvatske vlasti moraju da zaustave nasilje nad migrantima na granici s BiH i da počnu da kažnjavaju odgovorne policajce.

PRONAĆI I KAZNITI ODGOVORNE Savjet Evrope poziva hrvatske vlasti da zaustave nasilje nad migrantima
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Mijatović je rekla da i dalje stižu izvještaji o nasilju policije nad migrantima, uprkos tome što je prije dvije godine pozvala hrvatske vlasti da istraže te optužbe, prenosi Hina.

– Ono što još više zabrinjava jeste što ti izvještaji ukazuju da je nasilje i nehumano postupanje povećano i da se policajci i dalje ne kažnjavaju za tako ozbiljna kršenja ljudskih prava – navela je Mijatović u saopštenju.

Pročitajte još

Dodala je da je zabrinuta što hrvatska vlada odbacuje navode nevladinih organizacija i istraživačkih novinara. Podsjetila je da su na nasilje upozorile i nezavisne hrvatske institucije za zaštitu ljudskih prava i međunarodne organizacije, uključujući različita tijela SE i specijalne izaslanike UN.

– U duhu potpune transparentnosti, pozivam hrvatske vlasti da, nakon što bude usvojen, što prije objave izvještaj Odbora SE za sprečavanje torture, o njegovoj hitnoj posjeti Hrvatskoj u avgustu prošle godine, koji uključuje intervjue i ljekarske preglede brojnih migranata koji su tvrdili da su ih hrvatski policajci uhapsili na teritoriji Hrvatske i nasilno vratili u BiH – navela je Mijatović.

Prihvati notifikacije