Hronika

PROROK SLAGAO POLICAJCE Notar osuđen na pet mjeseci zatvora

Notar Milomir Prorok (61) iz Rudog osuđen je danas u banjalučkom Okružnom sudu na pet mjeseci zatvora, jer je lažno prijavio sudiju da mu je fotografijom dojavila pretres njegove imovine koji je obavila policija još 2005. godine povodom istrage ubistva.

PROROK SLAGAO POLICAJCE Notar osuđen na pet mjeseci zatvora
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Presudu je izrekao sudija Blagoja Dragosavljević koji je optuženog obavezao i da plati sudske troškove.

Prema presudi, Prorok je 5. februara 2018. godine lažno prikazao da mu je fotografiju naredbe o pretresu njegove imovine putem aplikacije Viber poslala sudija Okružnog suda u Istočnom Sarajevu Ranka Mršić, iako je kako se navodi, znao da mu je to poslala sasvim druga osoba.

Naredbu je pokazao policajcima u Istočnom Sarajevu koji su ga ispitivali u okviru istrage ubistva Milana Josipovića 2005. godine.

Pokazao im je fotografiju naredbe sa potpisom sudije Mršić, iako je znao da mu naredbu nije poslala sudija, već njegov radnik.

Prorok je tako, prema ocjeni suda, svjesno lažno prijavio sudiju za zloupotrebu službenog položaja, a znao je da ga ona  nije ni kontaktirala.

Protiv sudije Mršić je na osnovu lažne prijave vođena istraga za zloupotrebu položaja i obustavljena je kada je utvrđeno da Prorokove tvrdnje nisu bile tačne.