Banjaluka

Prošao zakonski okvir za novi datum deložacije: Digla se galama oko zemljišta u centru, a i dalje sve stoji

Prije dva dana je prošlo 30 dana zakonskog okvira po kome je Okružni privredni sud u Banjaluci trebalo da izda novi datum za deložaciju atraktivnog zemljišta kod stare autobuske stanice. U pitanju je ogroman parking koji, bar prema presudama Suda, treba da pripadne Autoprevozu. 

Policija legitimiše građane
FOTO: GORAN ŠURLAN/RINGIER

Spor između Grada i ovog preduzeća kulminirao je 13. aprila kada je zakazana deložacija ovog zemljišta, a tada je i gradonačelnik Banjaluke, Draško Stanivuković organizovao doručak za sve okupljene kako bi sprečili, tada najavljenu deložaciju.

Tada je deložacija otkazana jer je, navodno, geometar kojeg je odredio Sud povrijedio nogu i nije mogao doći na deložaciju.

Direktor “Autoprevoza” Sladomir Đurić za Srpskainfo kaže da oni od strane Grada Banjaluka nemaju nikakav signal oko dogovora za atraktivno zemljište u centru Banjaluke. 

– Sada, da mi idemo kod njih i da ih molimo da sjednemo da se dogovorimo, od toga nema ništa. Mi formalno i pravno imamo čistu situaciju u potpunosti i spremni smo da odstupimo od nekih naših interesa, a oni se uopšte ne obaziru na to. Nisam više pametan šta činiti… – istakao je Đurić. 

Đurić je rekao da od strane Okružnog privrednog suda u Banjaluci još nisu dobili novi termin. 

Pročitajte još

– Zakonski rok je 30 dana. Međutim, vi znate da se kod nas ne poštuju ti rokovi. Mi očekujemo svaki dan da dobijemo novi termin za sudsko izvršenje – rekao je Đurić. 

On ističe da nemaju više šta čekati jer oni, kako kaže Đurić, čekaju skoro 20 godina kako bi preuzeli ovo zemljište. 

– Sud kad naloži deložaciju, advokati rade svoj posao. Naš pravni tim je u potpunosti jasnog stava da smo formalno pravno vlasnici tog zemljišta. Nemamo nikakve potrebe da mi čekamo da se neko smiluje i da nas pozove na sastanak, pogotovo posle izjava gradonačelnika i drugih. Oni su tada govorili da će doći do tog sastanka ako se mi odreknemo svega. Ne znam tada o čemu bi mi pričali – kaže Đurić te dodaje da su oni nakon 18 godina dokazali da je ovo zemljište njihova imovina, a ne Grada Banjaluka. 

Gradski menadžer Bojan Kresojević istakao je da je stav Grada da oni ne pristaju na ovakvo izuzimanje zemljišta. 

– Mi jesmo spremni na razgovor, ali stav koji podrazumijeva da se izuzima na nepravan način upisano u RUGIP-u zemljište, na kojem je parking i između ostalog i saobraćajnica koja je javno dobro nije mogla biti predmet privatizacije. Taj stav ne prihvatamo i mi ćemo istrajati da se svaka naredna deložacija onemogući dok se ne dođe do nekog razumnog razmišljanja i stava – rekao je Kresojević. 

Kresojević kaže da su “Autoprevoz” javno pozvali na sastanak i očekuju da će biti razuma sa druge strane, iako iz ovog preduzeća tvrde da nisu uopšte pozvani.

Crveni sto sa sendvičima
FOTO: GORAN ŠURLAN/RINGIER

– Pa, javno su pozvani. Šta sad trebamo nešto specijalno da govorimo. To je vjerovatno njihov način da skrenu pažnju sa svog stava koji nije nimalo pravan niti korektan prema građanima Banjaluka – kaže Kresojević. 

Okružni privredni sud u Banjaluci presudio je u korist “Autoprevoza” kada je u pitanju atraktivno zemljište. Kresojević kaže da to što je Sud presudio u njihovu korist “ne znači da je to pravno”.

– Ako je nešto bilo javno dobro i ni na koji način nije moglo biti predmet privatizacije, to više govori u svojoj definiciji nego nekakva presuda – zaključio je Kresojević. 

Ranije je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković rekao da je Grad na svim instancama sudova Republike Srpske dobio presude da je to zemljište gradsko i da ne pripada „Autoprevozu“, ali da onda Ustavni sud BiH donosi odluku da zemlja nije gradska. 

– Ono što je važno reći je da su u tom Ustavnom sudu BiH četiri glasa bila da ova zemlja nije naša, a tri su bila uzdržana od tog mišljenja. Ovaj sud je ušao u meritum odlučivanja čija je međa što nikada nije bila niti će biti nadležnost ustavnih sudova – rekao je on.

Podsjetio je da je nekada kada je u centru grada bila željeznička stanica zamenjena sa lokacijom na kojoj je sada autobuska stanica u Lazarevu.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije