Društvo

Prosječna plata 1.265 KM: Evo koliko je porodicama u Srpskoj trebalo para za život u aprilu

Sindikalna potrošačka korpa za april ove godine iznosila je 2.445 KM i prosječna plata ju je pokrivala sa 51,74 odsto.

Prosječna plata 1.265 KM: Evo koliko je porodicama u Srpskoj trebalo para za život u aprilu
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Kako su saopštili iz Saveza sindikata Srpske, u ovom mjesecu prosječna neto plata u Republici Srpskoj iznosila je 1.265 KM i bila je veća za 7 KM u odnosu na prosječnu neto platu isplaćenu u martu 2023. godine.

– Sindikalna potrošačka korpa sadrži troškove za: prehranu, stanovanje i komunalne usluge, tekuće održavanje domaćinstva, odjeću i obuću, higijenu i njegu zdravlja, prevoz, obrazovanje i kulturu. Porodice u Republici Srpskoj su najviše novca u aprilu trošile na prehranu, 1.102 KM, za stanovanje i komunalne usluge trošile su 611 KM, za prevoz 225 KM, te za tekuće održavanje domaćinstva 131 KM. Nabavka obuće i odjeće u aprilu mjesecu koštala je 183 KM – navodi se u saopštenju.

Pročitajte još

Najveća prosječna plata u Republici Srpskoj u aprilu mjesecu 2023. godine isplaćena je u oblasti informacije i komunikacije i iznosi 1.643 KM, a najnižu prosječnu isplaćenu platu dobili su radnici u građevinarstvu u iznosu od 933 KM. Niske prosječne plate u aprilu mjesecu 2023. godine primili su radnici zaposleni u oblasti saobraćaja i skladištenja 970 KM, te djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstvo i ugostiteljstvo 1.022 KM.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije