Društvo

BAHATOST ZA VOLANOM Prošle godine policija u Srpskoj od nesavjesnih vozača oduzela 254 vozila

Od vozača, koji su više puta ugrozili bezbjednost saobraćaja na putevima Republike Srpske, prošle godine oduzeto je 254 vozila, privremeno ili trajno, a stručnjaci upozoravaju da je to dokaz da se mnogi ponašaju bahato za volanom zbog čega treba tragati za novim rješenjima kako bi se tome stalo u kraj.

BAHATOST ZA VOLANOM Prošle godine policija u Srpskoj od nesavjesnih vozača oduzela 254 vozila
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske kažu da su od višestrukih povratnika u činjenju najtežih prekršaja iz oblasti bezbjednosti saobraćaja privremeno oduzeli 169 vozila, a na osnovu pravosnažnih i izvršnih rješenja sudova trajno je oduzeto 85 automobila.

Najveći broj privremeno oduzetih vozila tokom prošle godine evidentiran je na području u nadležnosti Policijske uprave Prijedor gdje je privremeno oduzeto 59 vozila, naveli su iz MUP.

Među najčešćim prekršajima, zbog kojih je policija Srpske privremeno oduzimala automobile, bila je vožnja pod uticajem alkohola i opojnih droga, odbijanje testiranja na prisustvo navedenih supstanci u organizmu, kao i upravljanje vozilom prije sticanja vozačke dozvole i tokom trajanja mjere zabrane vožnje.

Vršilac dužnosti zamjenika direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja Milija Radović smatra da su brojke o oduzetim vozilima za samo jednu godinu i te kako velike.

– Ukoliko se usvoje najnovije izmjene Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja u BiH s mnogo rigoroznijim odrednicama u odnosu na važeće, broj oduzetih vozila samo će se dodatno povećati – rekao je Radović za Glas Srpske.

Prednacrtom zakona o dopunama Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja koji je pripremilo Ministarstvo komunikacija i transporta u Savjetu ministara predviđeno je privremeno i trajno oduzimanje vozila od vozača koji u dvije godine budu najmanje tri puta pravosnažno kažnjeni zbog najtežih prekršaja u saobraćaju. 

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije