Hronika

Prošle su 3 godine od oduzimanja helikoptera u Banjaluci: Vlasnik pripremio MILIONSKU TUŽBU, tužilaštvo tvrdi da je istraga još u toku

Tužilaštva u BiH već tri godine prebacuju nadležnost s jednih na druge u slučaju utvrđivanja vlasništva nad helikopterom oduzetim na području Banjaluke još u julu 2020. godine.

Prošle su 3 godine od oduzimanja helikoptera u Banjaluci: Vlasnik pripremio MILIONSKU TUŽBU, tužilaštvo tvrdi da je istraga još u toku
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Zbog dugogodišnje istrage s pravom se postavlja pitanje da li se u konkretnom slučaju kriju određene koruptivne radnje zbog kojih bi neko, ukoliko se ispostave tačnim, morao krivično odgovarati.

Koliko se ozbiljno vodila istraga u konkretnom slučaju govori i podatak da je tokom ranijih vještačenja angažovan vještak čija specijalnost nisu helikopteri, već automobili!?

Nije dio vlasti

Istovremeno, Dalibor Višić, biznismen iz Njemačke, godinama tvrdi da je helikopter njegov, što dokazuje i pratećom dokumentacijom, te velikim brojem fotografija na kojima se jasno vidi da je istim helikopterom više desetina puta prije oduzimanja dostavljao humanitarnu pomoć širom Republike Srpske.

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Međutim, Višić ističe da nije dio vlasti, te da se nalazi u njihovoj nemilosti.

Helikopter gazela oduzet je još u julu 2020. godine u policijskoj akciji kodnog naziva “Parma 2” kada su uhapšene dvije osobe zbog više krivičnih djela.

Iako je advokat uhapšenih odmah u startu tvrdio da helikopter nema nikakve veze sa tada osumnjičenima, letjelica je deponovana u hangaru, gdje se i danas nalazi.

Vruć krompir

Istragu je prvo vodilo Okružno javno tužilaštvo Banjaluka, nakon čega se proglasilo nenadležnim, pa je slučaj preuzelo Tužilaštvo BiH, koje nakon godinu dana “istraživanja” predmet ponovo vratilo kolegama u Banjaluci.

okružno tužilaštvo Banjaluka
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

– U skladu sa Obaveznim uputstvom o načinu postupanja u predmetima koji nisu u nadležnosti Tužilaštva BiH i načinu postupanja u predmetima u kojima postoji sukob nadležnosti između Tužilaštva BiH i drugih tužilaštava u Bosni i Hercegovini od 2. avgusta 2021. godine, Tužilaštvo BiH je pokrenulo postupak za dostavljanje konkretnog predmeta nadležnom Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka – navodilo se u dopisu Tužilaštva BiH.

Iako su od oduzimanja letjelice prošle gotovo tri godine, iako je posljednji šest mjeseci predmet u nadležnosti postupajućeg tužioca, iz banjalučkog tužilaštva dobili smo odgovor da se zbog interesa istrage detaljnije informacije o konkretnom slučaju ne mogu saopštavati javnosti.

– U vezi sa obraćanjem i postavljenim pitanjima obavještavamo vas da se pomenuti predmet nalazi u radu i u fazi je istrage. U interesu istrage koja je u toku više informacija ne možemo saopštiti – odgovorili su portalu Srpskainfo iz banjalučkog tužilaštva.

Novac od tužbe u humanitarne svrhe

Višić ističe da se radi o klasičnom odugovlačenju postupka, dok je helikopter gotovo tri godine smješten u hangaru kod Banjaluke i više nije tehnički ispravan za letenje.

Građani Republike Srpske mogli bi zbog ovog slučaja iz svojih džepova platiti čak šest miliona maraka.

Pročitajte još

Dalibor Višić je izjavio da je policija još u julu 2020. godine bespravno oduzela njegov helikopter, te da će zbog svega tužiti Republiku Srpsku, a dobijeni novac podijeliti u humanitarne svrhe.

Za Višića je slučaj jasan od početka i ističe kako se radi o klasičnom odugovlačenju postupka.

Zanimljivo je da je, odmah nakon zapljene helikoptera, advokat tada uhapšenih istakao da helikopter ima urednu dokumentaciju i da je registrovan na Višića, pa je nepoznanica zbog čega letjelica odmah nije vraćena vlasniku.

– Dokazaću da je helikopter bespravno oduzet i da je ovo čisti progon. Vratiće ga kad-tad, a ovaj slučaj će završiti u Strazburu. Po mišljenju eksperata, na žalost, Republika Srpska će morati da mi plati odštetu za sve. Meni kao čovjeku ne treba nijedna konvertibilna marka od toga, a sve što dobijem kao odštetu pokloniću opet svom napaćenom narodu, koji je doveden na rub propasti – istakao je ranije Višić za Srpskainfo.

Podsjetio je kako je helikopter oduzet iako je imao sve uredne papire.

– Oduzimanje helikoptera bio je svojevrsni pritisak na mene, jer nisam dio ove vlasti. Ja sam čovjek iz naroda i volim svoj srpski narod. Pomažem kroz mnoge humanitarne akcije, nezavisno od toga ko se nalazio na vlasti. Mnoge višečlane porodice sam usrećio, mnogima obezbijedio krov nad glavom, ali eto, postoje pojedinci koji misle da su jači od zakona – istakao je ogorčeni Višić, inače vlasnik privatne kompanije, koja se u Njemačkoj bavi osiguranjem banaka, migrantskih kampova, ali i nadaleko poznate “Alijanc arene” u Minhenu.

“Papiri se mogu provjeriti za 24 časa”

Dalibor Višić je izjavio da su papiri helikoptera uredni i da su se mogli provjeriti u roku od 24 časa.

– Kada je helikopter oduzet tvrdili su tada da se na iste papire voze dva helikoptera, što odgovorno tvrdim da nije tačno – istakao je Višić.

Dodaje kako ga je prilikom vještačenja jedan službenik upitao gdje se nalaze brojevi na helikopteru!?

– Kada je riječ o vještaku koji je vještačio helikopter, on nema ni licencu za vještačenje brojeva helikoptera već ima licencu za vještačenje za brojeve automobila. U nekoliko navrata sam privatno pozivan od ljudi iz vrha vlasti, koji su ponovo pokušavali da me privole da s njima sarađujem, na šta sam im odgovorio da mi vrate helikopter i plate odštetu – istakao je Višić za Srpskainfo.

Dodaje da posjeduje svu potrebnu dokumentaciju o porijeklu helikoptera, među kojom su registracija, carinska deklaracija, te dozvole za letenje i drugi dokumenti.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije