Društvo

Protest bez uspjeha: Zenički rudari nisu dobili platu ni nakon skupa u Sarajevu, očekuju novu reakciju Vlade FBiH (FOTO)

Jučerašnji protestni skup u organizaciji Saveza samostalnih sindikata radnika rudnika FBiH ispred zgrade vladajućeg društva Javnog preduzeća Elektroproivreda BiH u Sarajevu, za sada, nije rezultirao pozitivnim ishodom za rudare Rudnika mrkog uglja Zenica, koji još uvijek iščekuju platu za mjesec juni - potvrdio je predsjednik Samostalnog sindikata RMU Zenica Elvedin Avdić.

Protest rudara u Zenici
FOTO: KLIX.BA/FACEBOOK/SCREENSHOT

Rade samo neophodne službe

Rudari su, napominje, kod svojih kuća, a samo rade neophodne službe, koje osiguravaju da jedini proizvodni pogon, jama “Raspotočje”, a kada se ponovo obnovi proizvodnja, bude sigurna za rad zeničkih rudara koji su prekinuli proizvodnju 26. jula.

Protest rudara u Zenici
FOTO: KLIX.BA/FACEBOOK/SCREENSHOT

– Direktor je prošle sedmice izdao odluku o privremenom prekidu rada. Samo rade radnici koji su obavezni raditi u slučajevima prekida proizvodnje. Nikakvih novih informacija nemamo, a danas bi trebala zasjedati Vlada FBiH pa očekujemo da će se nešto desiti, odnosno da će uputiti novi zahtjev JPEPBiH da postupi po odredbama sporazuma koji smo 3. jula potpisali s Upravom RMU Zenica – rečeno je.

Potpisan sporazum

– Sporazum je potpisan onako kako ga je predložila Uprava, koja je dobila smjernice od JPEPBiH, a na osnovu tog sporazuma isplaćena nam je i plata za maj – napominje Avdić, piše Avaz.

Pročitajte još

– Na poslu su, dodaje, takođe, i radnici neophodnih službi u jamskom pogonu “Stara jama”, u kojem je proizvodnja, takođe, odlukom menadžmenta, privremeno prekinuta još u maju, te je donesna odluka da se jamski radnici prebace u jamu “Raspotočje”, a da se za tu jamu izradi elaborat o opravdanosti eksploatacije uglja. Nije poznato da li je spomenuti elaborat i urađen, mada se najavljivalo da bi trebao biti završen u roku od mjesec dana.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije