Svijet

PROTEST PROTIV MJERA BLOKADE Britanska policija uhapsila 10 ljudi, povrijeđeni policajci

Britanska policija je uhapsila 10 ljudi na protestima protiv mjera blokade u centru Londona, a povrijeđenih ima među policjacima i demonstrantima.

PROTEST PROTIV MJERA BLOKADE Britanska policija uhapsila 10 ljudi, povrijeđeni policajci
FOTO: ANDY RAIN/EPA

Povrijeđena su četiri policajca, od koji su dvojica prebačena u bolnicu.

Povrede su zadobila i najmanje tri demonstrantna. Njima je na licu mjesta ukazana pomoć.

Okupljena masa na Trgu Trafalgar u centru Londona gađala je policiju bocama uzvikujući “odaberite stranu”, a policija je odgovorila palicama, javlja “Skaj njuz”.

– Mi smo i dalje u stanju zdravstvene krize i okupljanje u velikom broju ugrožava vaše i zdravlje vaših porodica – saopštila je policija, pozivajući demonstrante, kojih je bilo nekoliko hiljada, da se raziđu.

Demonstranti su nosili plakate, oznake i zastave sa različitim antivladinim parolama, a mali broj je nosio maske i pridržavao se pravila socijalnog distanciranja.

Među govornicima na protestnom skupu pod nazivom “Nećemo se povinovati” bio je i teoretičar zavjere Dejvid Ajk, koga su demonstranti dočekali uzvicima “sloboda”.

Rasprava oko prihvatljive vladine kontrole tokom pandemije porasla je kako se Parlament priprema za reviziju zakona o kovidu 19, a Vlada razmatra dalja ograničenja za kontrolu bolesti.

Neki poslanici kritikovali su Vladu zbog sprovođenja pravila bez odobrenja parlamenta.

Prošle nedjelje, na još jednom protestu protiv mjera blokade na trgu Trafalgar povrijeđeno je više desetina policajaca u sukobima sa demonstrantima, dok su 32 osobe uhapšene.