Društvo

PROTEST PROTIV RIO TINTA Ekološki aktivisti na dva sata blokirali i granični prelaz Trbušnica između Srbije i BiH (VIDEO)

Aktivisti ekoloških organizacija i građani blokirali su danas na dva sata granični prelaz Trbušnica, kod Loznice, između Srbije i Bosne i Hercegovine, tražeći od Vlade Srbije da stopira projekat eksploatacije litijuma "Jadar" i otvaranje rudnika kompanije Rio Tinto, i da svi ugovori potpisani sa tom kompanijom budu predati na uvid javnosti, javlja Anadolija (AA).

PROTEST PROTIV RIO TINTA Ekološki aktivisti na dva sata blokirali i granični prelaz Trbušnica između Srbije i BiH (VIDEO)
FOTO: TANJUG/SCREENSHOT

Iako je prvobitno bilo planirano da se blokiraju put i raskrsnica nedaleko od graničnog prelaza, demonstranti su izašli neposredno pred granični punkt, donijeli ograde i iznijeli transparente, piše Anadolija.

Ekološki aktivisti su poručili da će nastaviti s blokadama sve vlasti Srbije ne ukinu Uredbu o prostornom planu posebne namjene u koji je upisan projekat eksploatacije litijuma u dolini Jadra.

Demonstranti su, i pored potpune blokade graničnog prelaza, ipak propuštali vozila u kojima su se nalazila mala djeca i bolesni, naglašavajući da im nije cilj da maltretiraju ljude.

Tokom blokade graničnog prelaza Trbušnica nije zabilježen nijedan incident, a granična policija nije reagovala.

Ovo je prvi put od kako su počele blokade i protesti protiv kompanije Rio Tinto u Srbiji da je blokiran neki granični prelaz.

Prihvati notifikacije