Gradovi

PROTEST U GORAŽDU Roditelji zahtijevaju otvaranje škola za učenike

Grupa roditelja iz Goražda, nezadovoljni zbog produženja onlajn nastave u Bosansko-podrinjskom kantonu, organizovala je danas protestnu vožnju gradom, zahtijevajući otvaranje škola za učenike.

PROTEST U GORAŽDU Roditelji zahtijevaju otvaranje škola za učenike
FOTO: OLIVER BUNIĆ/RAS SRBIJA

Roditelji smatraju da se epidemija virusa korona postepeno smiruje, te ističu da škole nisu ni bile izvor zaraze, zbog čega zahtijevaju povratak učenika u klupe.

Osnivač neformalne grupe “Roditelji Goražda” Delila Klovo Kajić rekla je da od kantonalne Vlade zahtijevaju da odmah otvore škole za učenike, te da Vlada i Krizni štab naprave plan da se nastava u narednoj školskoj godini pohađa u učionicama, a ne onlajn.

Pročitajte još

Ona je navela da je u proteklih 10 dana u opštini Foča/Ustikolina u FBiH, u kojoj postoji jedna osnovna škola sa 122 učenika bilo sedam zaraženih, da u federalnoj Opštini Pale u školi sa 56 učenika nije bilo zaraženih, a da je u Goraždu u proteklih 10 dana u četiri osnovne škole sa oko 1.900 učenika bilo 48 zaraženih.

– U novembru su djeca išla u školu čak i kada smo imali po 30 zaraženih dnevno. Deset vlada je donijelo odluku da vrate djecu u školske klupe, a naša i Vlada Zeničko-dobojskog kantona su jedine koje su produžile onlajn nastavu – rekla je Kajićeva.

Putem društvenih mreža čuju se i zahtjevi da djeca ostanu na onlajn sistemu nastave sve dok epidemiološka situacija ne bude u potpunosti stabilna, prenosi “Dnevni avaz”.

Iz Ministarstva zdravstva Bosansko-podrinjskog kantona navode da još nekoliko dana strpljenja nikome ne bi trebalo da predstavlja problem, jer polazak djece u školu ne znači samo okupljanje učenika u razredima, već i veće gužve u gradu i ispred škola, gdje ih roditelji čekaju po završetku nastave.