Politika

PROTESTA ĆE BITI Ratni veterani više ne vjeruju obećanjima

Nezadovoljstvo ratnih veterana Vojske Republike Srpske privremeno je stišano prošlomjesečnim dogovorom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i čelnika Boračke organizacije o poboljšanju statusa i položaja bivših boraca.

protest boraca
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Međutim, nekadašnji pripadnici VRS poručuju da više nikom me vjeruju na riječ, te da će, kako ističu, gotovo sigurno do kraja ovog mjeseca održati najavljene proteste ispred zgrade Vlade Republike Srpske u Banjaluci.

Podsjećamo, delegacija BORS, predvođena predsjednikom te organizacije, Radanom Ostojićem, sredinom prošlog mjeseca održala je sastanak s predsjednikom Srpske nakon koga je objavljeno da su sva četiri zahtjeva boraca usvojena.

milorad dodik predsjednik rs
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Između ostalog, kako je saopšteno, dogovoreno je formiranje komisije koja će se baviti zapošljavanjem djece poginulih boraca, zatim da u prvom sljedećem rebalansu republičkog budžeta osnovica za obračun ličnih i porodičnih invalidnina bude povećana za pet odsto, a na kraju godine za još pet odsto, da se uvede jedinstveni dodatak za sve boračke kategorije, a na sastanku je dogovoreno i to da Vlada Srpske, kroz rebalans budžeta, u septembru izdvoji 20 miliona KM za borački dodatak, kako bi sve kategorije boraca bile uvedene u to pravo.

Međutim, kako za Srpskainfo tvrde odlično obaviješteni izvori, osim usmenog dogovora i obećanja predsjednika Republike Srpske da će dogovoreno biti ispoštovano, ništa od navedenog nije “stavljeno na papir”, odnosno ne postoji pisana garancija da ratni veterani i sada, kao i bezbroj puta ranije, neće biti izigrani.

Pročitajte još

Iz Udruženja “Veterani odbrambeno-otadžbinskog rata RS”, koje je još prije nekoliko mjeseci najavilo proteste u maju ispred institucija Srpske ukoliko ne dođe do značajnog povećanja boračkih prava, za naš portal poručuju da od svojih zahtjeva nisu odustali.

– Moje mišljenje je da je vlast tim dogovorom sa predstavnicima BORS samo pokušala da kupi vrijeme, jer su se uplašili da će borci ovog puta zaista masovno izaći na demonstracije. Sad bi trebalo da čekamo jesen i rebalans budžeta, a onda neki novi pregovori, obećanja, pa sve opet Jovo nanovo – kaže Klincov za Srpskainfo.

Tvrdi da ratni veterani više nemaju vremena za čekanje, te da će do kraja ovog mjeseca organizovati proteste zbog katastrofalnog položaja boračke populacije.

– Koliko god da nas se skupi – skupi. Ako su borci zadovoljni svojim položajem i pravima, neka nastave da sjede kući i čekaju da im se neko smiluje. Moje mišljenje je da više nema vremena za čekanje – poručuje Klincov.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu