Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

PROTESTI U BANJALUCI OKOM KAMERE Fotografija djevojčice u roze jaknici i krv na Trgu OBIŠLA SVIJET (FOTO)

Hronika
Autor:

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Očajna majka, grleći sliku ubijenog sina, izlazi pred policajce. Sukob građana i policije na glavnom banjalučkom trgu, sa kojeg komunalci odnose skulpturu dignute pesnice i Davidovo srce, simbole protesta, koji traju već 275 dana i na kojima roditelji ubijenog studenta Davida Dragićevića (21) i građani koji ih podržavaju traže odgovor na pitanje “Ko je ubio Davida?”

Brojne fotografije i video snimci u iz Banjaluke danas su preplavili regionalne i svjetske medije, a najupečatlivije među njima ostaće u arhivama kao svjedočanstvo najžešćeg sukoba policije i građana u istoriji Republike Srpske.

Među fotografijama, kao i među faktima, koji su obilježili današnja događanja, svakako je prisustvo velikog broja djece na protestima, koji su bili opasni i po odrasle ljude. Djeca od dvije, tri pet godina, na ramenima roditelja, učestvovali su u događanjima, koje sigurno ne mogu razumjeti. Među slikama ističe se i fotografija djevojčice u roze jaknici i šarenoj kapici na ramenima odraslih demonstranata.

Vijest da su policajci priveli roditelje ubijenog mladića, Davora Dragićevića i Suzanu Radanović, raširila se brzinom svjetlosti, kao i slika  majke Suzane, koja ide u susret policiji grleći sinovu sliku.

Mladić kojeg bukvalno odnose u maricu, jer se protivi privođenju, takođe je jedna od slika koje će ostati zapamćene kao ilustracija odlučnosti građana da istraju u svojim zahtjevima.

Hapšenje opozicionih političara još jedna je slika koja je mnoge šokirala, a grč na licu Draška Stanovukovića (PDP), poslanika sa najviše osvojenih pojedinačnih glasova na minulim izborima, takođe će ostati upamćen.

Da je bilo povrijeđenih svjedoči i krv na asfaltu. Aktivisti se već satima žale na brutalnost policije, a iz MUP-a je potvrđeno da je među povrijeđenima bilo i policajaca. Slika povrijeđenog policajca, koji leži na trgu, i demonstrantkinje koja mu pokušava pomoći, jedna je je od najdramatičnijih fotografija snimljenih danas u Banjaluci.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO